DISTRIBUIȚI
facebook

Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs vineri dimineaţă în estul Iranului în apropiere de oraşul Kerman, potrivit autorităţilor locale, care nu au raportat deocamdată victime omeneşti, informează AFP, potrivit agerpres.

Seismul a fost înregistrat la o adâncime de 10 kilometri şi a fost localizat la o distanţă de 58 de kilometri nord-vest faţă de Kerman. Cutremurul a fost urmat de o replică cu magnitudinea 5, după 10 minute, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).


Citeşte şi: Rusia este aproape de obţinerea unui acord strategic cu Egiptul

La rândul său, Centrul seismologic al Universităţii din Teheran a indicat că seismul a avut o magnitudine de 6,1 şi că acesta a fost urmat de alte două replici, una cu magnitudinea de 5,1 şi cealaltă cu magnitudinea de 4, la o distanţă de 59 de kilometri nord faţă de Kerman, în apropiere de localitatea Hojedk.

Potrivit Centrului seismologic din Iran, aproximativ 20 de replici au fost resimţite în regiune după primul seism, care s-a produs la puţin timp după ora locală 06.00 (02.00 GMT).

„Mă aflu în această regiune, în care există aproximativ 50 de sate. Seismul a provocat pagube materiale în opt sate. Pentru moment nu a fost raportat niciun decedat”, a declarat pentru televiziunea de stat Mostapha Mussavi, viceguvernatorul provinciei Kerman.

Potrivit unui alt oficial iranian, citat de presa naţională, „drumurile care duc spre anumite sate au fost blocate şi ziduri din anumite clădiri mai vechi s-au prăbuşit”.

Opt echipe de la Semiluna roşie iraniană au fost trimise în regiune cu elicopterul, potrivit coordonatorului local al acestei organizaţii.

Locuitorii din Kerman au ieşit pe străzi, iar conducătorii de automobile s-au îndreptat către benzinării, potrivit agenţiilor iraniene.

Un seism care a lovit provincia Kermanshah, în vestul Iranului, în urmă cu aproape trei săptămâni, a făcut 505 morţi, potrivit celui mai recent bilanţ publicat de autorităţi.

Citeşte şi: EROARE la server. American Airlines a rămas fără piloţi de sărbători

Acel seim violent, ce a avut magnitudinea de 7,3, a fost resimţit în noaptea de 12 spre 13 noiembrie în toată partea vestică a Iranului. Toate victimele au fost raportate în provincia Kermanshah, aflată lângă frontiera cu Irakul, unde catastrofa a făcut alte opt victime. În Iran, cutremurul de pământ a rănit aproape 8.000 de persoane şi a avariat şi a distrus aproximativ 30.000 de locuinţe, potrivit statisticilor oficiale.

În decembrie 2003, un seism a distrus oraşul istoric Bam din Iran, aflat în provincia Kerman (sud-est). Cel puţin 31.000 de persoane au fost ucise.

În aprilie 2013, Iranul a fost lovit la un interval de doar câteva zile de două seisme cu magnitudinile de 6,4 respectiv 7,7 – cel din urmă fiind cel mai puternic resimţit după anul 1957 în această ţară.

Cele două seisme au făcut 40 de morţi în Iran şi alte 40 de victime în Pakistan.