DISTRIBUIȚI
The Economist

Celebrul săptămânal britanic The Economist, stindard al liberalismului, a desemnat Franţa „ţara anului” 2017 pentru alegerea lui Emmanuel Macron, estimând că noul preşedinte „a măturat fostul regim”, informează AFP.

„Franţa a depăşit aşteptările”, scrie revista într-un editorial publicat în ultimul său număr din acest an. El aminteşte că „tânărul fost bancher” a câştigat alegerile prezidenţiale şi descrie cum La Republique en Marche, formaţiune „plină de novici în politică”, a „răsturnat vechea gardă” în timpul legislativelor, conform agerpres .


„Mişcarea lansată de Macron a măturat fostul regim şi a spulberat-o pe ultranaţionalista Marine Le Pen, care, dacă ar fi câştigat, ar fi distrus Uniunea Europeană”, subliniază The Economist.

Citește și : Theresa May susţine Polonia în faţa criticilor Comisiei Europene

Alături de reformele propuse, printre care cea menită să „flexibilizeze o piaţă a muncii rigidă”, săptămânalul estimează că noul şef de stat a transformat dezbaterea politică naţională, „dând speranţă celor care gândesc că prăpastia stânga-dreapta este mai puţin importantă decât cea dintre deschidere şi închidere”.

Revista consideră că imaginea Franţei, care părea „de nereformat”, blocată „între scleroză şi xenofobie”, a fost schimbată.

The Economist a mai distins Bangladesh, pentru politica sa de primire a refugiaţilor rohingya, Argentina, pentru alegerea preşedintelui Mauricio Macri, şi Coreea de Sud, pentru o serie de reforme politice desfăşurate pe fondul ameninţărilor din partea Coreei de Nord vecine.

Distincţia este atribuită din 2013 unei ţări „care a cunoscut o schimbare remarcabilă în timpul ultimelor 12 luni sau care a făcut lumea mai bună”.

Cu toate acestea, The Economist recunoaşte că a făcut şi greşeli: în 2015, Myanmarul a fost distins pentru tranziţia sa „de la dictatură spre ‘ceva ce seamănă a democraţie'”. „Nu am prevăzut în ce măsură se va înrăutăţi tratamentul faţă de minoritatea rohingya”, a admis revista.