DISTRIBUIȚI
ABC7 Chicago

Drumuri distruse, clădiri fisurate, geamuri sparte, rafturi şi dulapuri golite de conţinut, acesta este peisajul în urma puternicului cutremur, cu magnitudinea 7, care a zguduit vineri sudul statului american Alaska şi a provocat panică în oraşul Anchorage, relatează sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a lansat o avertizare de tsunami în urma cutremurului produs vineri, la ora 17,28 GMT, la 13 kilometri de Anchorage, localitatea cea mai mare din Alaska, unde trăiesc circa 300.000 de persoane. Alerta a fost ridică la scurt timp.


Citește și : Fostul preşedinte american George H. W. Bush a murit la vârsta de 94 de ani

„A fost mult zgomot când s-a întâmplat. Era clar ca era ceva mult mai puternic decât de obicei”, a declarat primarul oraşului Anchorage, Ethan Berkowitz, citat de CNN.

În urma seismului nu au fost raportate decese, însă mai mulţi răniţi, dintre care o persoană aflată în stare gravă, au fost transportaţi la spitale, conform mass-media americană.

Poliţia din Anchorage a raportat „daune importante la nivelul infrastructurii”. „Numeroase locuinţe şi clădiri sunt deteriorate. Multe drumuri şi poduri sunt întrerupte. Nu plecaţi la drum dacă puteţi evita acest lucru”, a recomandat poliţia din Anchorage, care a anunţat ulterior redeschiderea unor autostrăzi importante.

Conform datelor publicate de USGS, cutremurul a avut loc la ora locală 8:29 (17:29 GMT), la 41 kilometri adâncime. Seismul a fost urmat de zeci de replici pe tot parcursul zilei de vineri.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat starea de urgenţă pentru Alaska şi a ordonat acordarea unui ajutor în acest stat.

În imaginile de pe reţelele de socializare sau în cele prezentate de televiziuni pot fi văzute secţiuni de drumuri prăbuşite şi clădiri crăpate, în timp ce pe Twitter numeroşi locuitori au publicat fotografii cu magazinele răvăşite de seism.

Fostul guvernator al statului Alaska, Sarah Palin, a declarat pe Twitter că „familia ei este teafără”, însă „nu este acasă”.

Serviciile de intervenţie s-au temut, în principal, de accidentele şi incendiile care ar fi putut fi provocate de liniile de electricitate căzute la sol sau de conductele de gaze fisurate.

Vineri seară circa 10.000 de clienţi erau în continuare privaţi de energie electrică în Anchorage.

Citește și : Proteste la Buenos Aires împotriva summit-ului G20

Cutremurul a fost resimţit violent de populaţie, din fericire obişnuită cu seismele, în general de intensitate mai mică. Locuitorii s-au refugiat sub birouri şi în spaţiile deschise, aşa cum se recomandă în astfel de situaţii.

„Cutremurul a fost suficient de puternic pentru a arunca obiectele de pe rafturi şi a făcut casele din regiune să se clatine”, a scris Anchorage Daily News.

Traficul aerian de la Aeroportul Anchorage a fost suspendat pentru câteva ore pentru evaluarea daunelor.

Oleoductul care traversează Alaska a fost, de asemenea, închis ca măsură de precauţie, însă a fost repus în funcţiune după şapte ore.

Instituţiile de învăţământ şi-au suspendat activitatea, iar unii elevi au fost evacuaţi.

La 27 martie 1964, un cutremur cu magnitudinea 9,2, cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite şi în lume, a lovit regiunea Anchorage. Seismul a durat mai multe minute şi a provocat un tsunami distrugător pe toată coasta de vest a Americii, lăsând în urmă aproximativ 130 de victime, aminteşte AFP.