DISTRIBUIȚI
Xinhua

Cutiile negre ale avionului Boeing 737 MAX al companiei Ethiopian Airlines vor fi analizate de către biroul de anchetă etiopian la Addis Abeba în cooperare cu anchetatori ai Agenţiei americane pentru securitatea transporturilor (NTSB), ai Biroului francez de investigaţii şi analize aeronautice (BEA) precum şi cu reprezentanţi ai Autorităţii aeronautice americane (FAA) şi ai Boeing, a anunţat miercuri o sursă apropiată a dosarului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Contactat de AFP, Biroul francez de investigaţii şi analize aeronautice a confirmat această organizare precum şi trimiterea unei echipe de trei anchetatori care se vor afla joi la faţa locului.


Citește și: Ani grei de închisoare pentru zeci de avocați turci

Extragerea datelor din cele două cutii negre, înregistratorul parametrilor de zbor (FDR) şi înregistratorul de voce care înregistrează conversaţiile din cockpit (CVR), a fost efectuată în laboratoarele BEA la Bourget, lângă Paris, la cererea autorităţilor etiopiene, deoarece Etiopia nu dispune de echipamentul necesar pentru a le citi.

Aceste operaţiuni au scos la iveală „similarităţi clare” între prăbuşirea avionului companiei Ethiopian Airlines Boeing 737 MAX, pe 10 martie, şi cea a aceluiaşi tip de avion aparţinând companiei indoneziene Lion Air, în octombrie 2018.

Citește și: Explozii puternice la Kabul, la sărbătoarea Anului Nou. Cel puțin doi oameni au murit

”În timpul procesului de verificare a FDR, au fost observate similarităţi clare de către echipele de anchetatori între zborurile Ethiopian Airlines 302 şi Lion Air 610”, a indicat luni BEA, confirmând remarcile făcute în ajun de ministrul etiopian al Transporturilor, Dagmawit Moges la Addis Abeba.

Accidentul zborului Ethiopian Airlines, în care au murit 157 de persoane, a fost cel de-al doilea în mai puţin de cinci luni în care a fost implicat un avion Boeing 737 MAX 8, după cel al companiei indoneziene Lion Air care s-a prăbuşit în Marea Java cu 189 de persoane la bord. Aceste tip de avion implicat în cele două tragedii aviatice este la ţinut la sol în întreaga lume pentru verificări.