DISTRIBUIȚI
AFP

Curtea Supremă din Marea Britanie se va pronunţa pe 7 iunie asupra legalităţii interzicerii avortului în Irlanda de Nord, la două săptămâni după referendumul în favoarea liberalizării acestuia în Republica Irlanda vecină, relatează AFP, potrivit agerpres.

Spre deosebire de restul Regatului Unit, unde avortul este autorizat în baza unei legi adoptate în 1967, avortul este ilegal în provincia britanică Irlanda de Nord, cu excepţia cazului în care viaţa mamei este în pericol. Cei care încalcă această interdicţie riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă.


Citește și : Trump: Întâlnirile cu Coreea de Nord au fost ‘foarte pozitive’

Comisia pentru Drepturile Omului din Irlanda de Nord (NIHRC) a sesizat justiţia în 2014, punând sub semnul întrebării legalitatea interzicerii avortului în caz de viol, incest sau malformaţie gravă a fătului.

În decembrie 2015, Înalta Curte de Justiţie din Belfast a decis că actuala legislaţie încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, însă decizia sa a fost anulată în apel. La rândul său, NIHCR a făcut apel.

În timpul unei audieri în octombrie în faţa Curţii Supreme din Londra, cea mai înaltă instanţă din Regatul Unit, NIHCR a afirmat că legea incriminează femeile „extrem de vulnerabile” şi le supune la tratamente „inumane şi degradante”. Avocatul care reprezenta executivul nord-irlandez a afirmat că problema ţine de „judecata democratică” a parlamentului.

Citește și : Kievul este criticat de toată lumea după înscenarea morţii jurnalistului rus

Joi, activişti pro-avort au demonstrat la Belfast pentru a cere abrogarea dispoziţiilor specifice în Irlanda de Nord. Demonstraţia a avut loc în faţa tribunalului din Belfast, unde unele protestatare au înghiţit pilule contraceptive în faţa camerelor de televiziune.

Rezultatul referendumului din Irlanda, în care mai mult de 66% dintre alegători au votat în favoarea abrogării interdicţiei constituţionale privind avortul, a reanimat solicitările pentru liberalizarea avortului în Irlanda de Nord.