DISTRIBUIȚI
BBC.com

Curtea Supremă din Statele Unite a decis miercuri că administraţia de la Casa Albă poate continua să expulzeze în Mexic persoanele care au solicitat azil, situaţie întâlnită întregii graniţe de sud şi în contextul în care autorităţile le procesează cererile, potrivit NBC News, scrie news.ro .

Conform unei decizii a Curţii Supreme, scurtă şi nesemnată, demersul SUA poate continua chiar dacă la curţile de justiţie de nivel inferior programul Trump ar putea fi declarat ilegal. O opinie separată a avut judecătoarea Sonia Sotomayor, care nu e de acord cu această măsură.


Citește și : OMS: Epidemia de Covid-19 este o ‘pandemie’

Această politică a administraţiei Trump, cunoscută drept Migration Protection Protocols sau „Rămâi în Mexic”, a început în ianuarie 2019, iar în 13 luni a devenit operaţională. Homeland Security a expulzat mai mult de 60.000 de imigranţi în Mexic, în timp ce aşteptau hotărârea de deportare.

În urma acţiunilor societăţii civile, o curte federală a stabilit că acest program ar putea fi blocat în California şi Arizona până la mijlocul acestei luni.

Departamentul de Justiţie a precizat: „Programul a fost un instrument foarte eficient şi indispensabil” în eforturile de a „face faţă imigraţiei de la graniţa de sud”.

Citește și : Afganistanul începe eliberarea deţinuţilor talibani