DISTRIBUIȚI

Curtea Supremă a Danemarcei a menţinut marţi decizia unei curţi de apel care a retras cetăţenia daneză unui voluntar care a luptat pentru gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în Siria, transmite agerpres .

Curtea Supremă a precizat că Hamza Cakan, născut în Danemarca, dar care deţine şi cetăţenie turcă, urmează să fie expulzat în Turcia după ispăşirea a şase ani de închisoare.


Cakan, în vârstă de 23 de ani, a călătorit în Siria în 2013 şi a fost înregistrat ca ‘luptător’ de Statul Islamic.

Citiți și : Italia : Un migrant de 5 ani a fost salvat de poliţia italiană şi dus la spital

De asemenea, el a strâns fonduri pentru SI.

Instanţa supremă daneză a constatat că Hamza Cakan nu are legături puternice cu Danemarca, precum şi că acesta a vizitat Turcia de câteva ori şi a fost logodit la un moment dat cu o femeie născută în Turcia.

Avocatul lui Cakan, Michael Juul Eriksen, a declarat la postul public DR că se îndoieşte că exoulzare ar putea avea loc, dată fiind situaţia precară a drepturilor omului în Turcia.

El a precizat că, împreună cu clientul său, va analiza posibilitatea unei plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Hamza Cakan este al doilea danez căruia i se retrage cetăţenia din cauza unor infracţiuni de natură teroristă.

În 2016, Curtea Supremă a decis că Said Mansour, născut în Maroc, îşi va pierde cetăţenia daneză, după ce a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru incitare la terorism şi sprijin pentru Al-Qaida.