DISTRIBUIȚI
© Provided by CNBC People walk past the U.S. Supreme Court the day the court is set to release orders and opinions in Washington, June 1, 2021.

Curtea Supremă a SUA a anunţat vineri că va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas, în timp ce înalta instanţă a refuzat să suspende aplicarea legii, relatează AFP , potrivit agerpres.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a sesizat luni Curtea Supremă pentru a bloca această lege care interzice orice întrerupere voluntară a sarcinii de îndată ce bătăile inimii embrionului sunt detectabile, adică în jurul a şase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor încă nu ştiu că sunt însarcinate.


Citește și : R.Moldova intră în STARE de URGENŢĂ! Ruşii au strâns robinetul la gaze

Jurisprudenţa Curţii Supreme garantează dreptul femeilor de a avorta atât timp cât fătul nu este viabil, adică în jurul a 22 de săptămâni de sarcină.

Dar legea din Texas are un dispozitiv unic: încredinţează cetăţenilor ”exclusiv” sarcina de a pune în aplicare măsura încurajându-i să depună o plângere împotriva organizaţiilor sau a persoanelor care ajută femeile să facă avorturi ilegale.

Curtea Supremă, unde judecătorii conservatori sunt majoritari, a fost deja sesizată pentru prima dată şi a invocat aceste ”noi probleme de procedură” pentru a refuza, la 1 septembrie, blocarea intrării în vigoare a legii. Guvernul federal a depus ulterior o plângere în numele său împotriva statului Texas.

Citește și : Vaccinul Pfizer are o eficacitate de 90,7% la copii