DISTRIBUIȚI
businessinsider.com

Curtea Supremă a SUA a interzis miercuri guvernatorului statului New York să impună restricţii lăcaşurilor de cult din cauza epidemiei de coronavirus, argumentând că reuniunile religioase nu trebuie tratate diferit de cele nereligioase autorizate, relatează joi Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Guvernatorul Andrew Cuomo a impus o limită de zece numărului de oameni care se pot reuni în locuri de cult în aşa-zisele „zone roşii”, adică unde se consideră că virusul circulă mai intens. Măsura a fost contestată de dioceza romano-catolică din Brooklyn şi de două sinagogi, iar Curtea Supremă a apreciat, cu cinci voturi contra patru, că ea încalcă libertatea religioasă protejată de Primul amendament al constituţiei SUA.


Citește și: Trump l-a GRAȚIAT pe Michael Flynn

Noua judecătoare Amy Coney Barrett a „înclinat balanţa” de partea conservatorilor în această decizie, după ce mai devreme în acest an – înainte de decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg şi numirea lui Barrett – Curtea Supremă a SUA a susţinut impunerea de restricţii similare în California şi Nevada.

Citește și: Joe Biden: Americanii nu vor accepta NERESPECTAREA rezultatelor la alegerile din SUA

Pandemia a alimentat tensiunile între primăria democrată şi comunitatea evreilor ortodocşi din New York, acuzată că nu respectă regulile de distanţare sanitară, dând naştere unor proteste pe alocuri violente în Brooklyn, în octombrie.