DISTRIBUIȚI
Sky News

Curtea Supremă a Scoţiei a anunţat miercuri că îşi amână până la 21 octombrie decizia de a semna sau nu o scrisoare prin care să solicite amânarea Brexit-ului dacă premierul Boris Johnson refuză să o facă el însuşi, informează BBC News şi Reuters, potrivit agerpres.

Trei activişti anti-Brexit le-au cerut judecătorilor să fie de acord să oblige la respectarea legii adoptate de parlamentul de la Londra vizând împiedicarea unei ieşiri fără acord din Uniunea Europeană.


Citește și : Europenii din Consiliul de Securitate al ONU reclamă menţinerea sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Aceasta prevede ca Boris Johnson să solicite UE amânarea încă o dată a Brexit-ului dacă nu va exista un acord până la 19 octombrie.

Curtea Supremă de la Edinburgh a informat miercuri că nu poate decide în acest caz până când dezbaterea politică nu este ‘epuizată’.

Curtea se va întruni din nou pe 21 octombrie pentru a examina noile circumstanţe.

O decizie anterioară a aceleiaşi instanţe afirma că nu este ‘nicio îndoială’ că premierul a fost de acord să se conformeze legii, dar petiţionarii au susţinut că acesta ar putea încă să încerce să o eludeze.

Boris Johnson a declarat anterior că „mai degrabă ar muri într-un şanţ” decât să ceară o nouă amânare a Brexit-ului dincolo de 31 octombrie, data stabilită pentru retragerea Marii Britanii din UE.

Cazul a fost adus în atenţia Curţii Supreme de la Edinburgh de trei petiţionari: omul de afaceri Dale Vince, avocatul Jolyon Maugham şi deputata Joanna Cherry, membră a Partidului Naţional Scoţian (SNP).

Citește și : Europenii din Consiliul de Securitate al ONU reclamă menţinerea sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Ei vor ca instanţa scoţiană să recurgă la atributul său de „nobile officium” pentru a semna o scrisoare către liderii UE în numele lui Boris Johnson dacă premierul refuză să facă acest lucru el însuşi.

Joanna Cherry a salutat pe Twitter decizia de miercuri a Curţii Supreme, considerând-o o ‘victorie’ pentru tabăra sa şi apreciind că instanţa „i-a oferit timp prim-ministrului pentru a-şi îndeplini promisiunea făcută Curţii’.

Citește și : Noi incidente au izbucnit în apropierea Parlamentului din Ecuador