DISTRIBUIȚI
dpa

Curtea Supremă a Indiei a emis joi o serie de ordine pentru a atenua criza umanitară ce se profilează în rândul milioanelor de muncitori migranţi blocaţi în oraşe, când ţara intră în a treia lună a măsurilor de izolare impuse din cauza epidemiei de COVID-19, transmite DPA, scrie agerpres.

Un complet de trei judecători a ordonat guvernului să le asigure migranţilor gratuitate pe autobuze şi trenuri pentru a se întoarce în statele indiene de baştină, urmând ca toate cheltuielile de deplasare să fie împărţite între statele respective.


Citește și : Guvernul de la Roma respinge ideea unor ‘paşapoarte de sănătate’

Guvernul afirmase anterior că muncitorii concediaţi nu îşi vor plăti călătoria, însă presa locală a relatat despre cazuri în care acestora li s-au cerut bani.

Statele vor trebui, totodată, să le ofere apă şi alimente muncitorilor rămaşi blocaţi în oraşe, până când le vor fi puse la dispoziţie mijloace pentru a ajunge acasă, au mai decis judecătorii.

Măsurile de izolare au lăsat fără loc de muncă milioane de indieni şi au declanşat un exod masiv din centrele urbane spre sate, unde muncitorii migranţi au încercat să ajungă cu autobuzul, trenul sau chiar pe jos.

Unii au murit pe drum, din cauza căldurii înăbuşitoare şi a lipsei de apă şi hrană.

Compania indiană de căi ferate va trebui să pună la dispoziţie trenuri pentru transportul muncitorilor atunci când guvernul o va solicita, dar şi să le asigure acestora apă şi hrană pe timpul călătoriei, a mai decis Curtea Supremă.

Citește și : Tentaculele mafiei italiene s-au lipit de peste 100 de milioane de euro din bani europeni

Guvernul spune că a aranjat transportul a 9,7 milioane de muncitori migranţi cu începere de la 1 mai.

Politicieni din opoziţie consideră însă că vor fi necesare câteva luni pentru ca toţi cei 40 milioane de muncitori să fie trimişi acasă.