DISTRIBUIȚI

Curtea Supremă a Indiei a extins joi drepturile de avort, acordând tuturor femeilor dreptul la întreruperea sarcinii până la 24 de săptămâni de la concepţie şi eliminând unele restricţii pentru mamele celibatare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Avorturile sunt legale în India din 1971, când Parlamentul a adoptat Legea privind întreruperea medicală a sarcinii (MTP Act) care permite, de asemenea, avorturile în cazurile de eşec contraceptiv în cazul cuplurilor căsătorite.


Citește și : Turcia îşi consolidează prezenţa militară în Ciprul de Nord

Clauza de căsătorie a fost eliminată în 2021, când o revizuire a legii a autorizat întreruperea medicală a sarcinii pentru femeile necăsătorite şi a extins limita legală a avortului de la 20 la 24 de săptămâni de sarcină.

Dar acest amendament nu garanta în mod explicit dreptul la avort al femeilor necăsătorite după 20 de săptămâni, garanţie pe care Curtea Suprema a adoptat-o acum.

„Legea MTP recunoaşte dreptul tuturor femeilor însărcinate la o intervenţie medicală pentru a-şi întrerupe sarcina”, iar excluderea de la un avort „sigur şi legal” ar fi considerată „neconstituţională”, a precizat instanţa.

Decizia a survenit după o cerere a unei femei de 25 de ani care a solicitat o decizie cu privire la dreptul de a-şi întrerupe sarcina după ce relaţia cu partenerul s-a încheiat.

Legea indiană a permis avortul în cazurile de agresiune sexuală din 1971, iar hotărârea de joi include violul conjugal în dreptul la avort.

Citește și : Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin: escaladarea războiului și anexarea teritoriilor pun Kremlinul în dificultate