DISTRIBUIȚI
LIT-CI

Un judecător de la Curtea Supremă a Braziliei a ordonat ca guvernul să înceapă să publice din nou date complete asupra pandemiei de COVID-19, considerând că sunt necesare pentru protejarea sănătăţii publice, relatează marţi dpa, potrivit agerpres.

Hotărârea judecătorului Alexandre de Moraes a fost făcută publică marţi după ce guvernul a oprit publicarea datelor cumulate în weekend, limitându-se la cifre zilnice.


Citește și : Extrema-deaptă germană ‘îi închide gura’ ministrului de interne la Curtea Constituţională

Mai înainte, el a întârziat publicarea statisticilor COVID-19 cu trei ore după principalul program de ştiri televizate în timpul serii.

Preşedintele Jair Bolsonaro a minimalizat importanţa pandemiei, în ciuda faptului că Brazilia a confirmat peste 700.000 de infecţii, al doilea număr ca mărime la nivel mondial după Statele Unite. Peste 37.000 de oameni au murit.

Măsurile guvernului asupra statisticilor au stârnit o furtună de critici din partea parlamentarilor, experţilor în sănătate şi juridici.

În hotărârea sa, Moraes a subliniat gravitatea pandemiei şi a declarat că a cerut autorităţilor „să pună în aplicare protecţia sănătăţii publice”, potrivit comunicatului publicat pe site-ul Curţii Supreme.

Judecătorul a mai spus că Ministerul Sănătăţii trebuie „să restabilească pe deplin divulgarea cotidiană a datelor epidemiologice privind pandemia de COVID-19”, inclusiv pe site-ul său.

Citește și : Polonia se opune relocării imigranţilor ilegali

El „a subliniat consecinţele dezastruoase pentru populaţie dacă măsurile recunoscute la nivel internaţional nu sunt adoptate, precum colectarea, analiza, stocarea şi diseminarea datelor epidemiologice relevante”.

Între timp, un grup de organisme media a început publicarea completă a datelor privind COVID-19 pe baza informaţiilor regionale.