DISTRIBUIȚI
m.bianet.org

Curtea Penală Internaţională a dat luni procurorului său undă verde pentru a continua o anchetă asupra atrocităţilor comise în Afganistan, afirmând că regimul taliban care a revenit la putere la Kabul „nu a manifestat niciun interes” pentru a desfăşura o anchetă naţională asupra crimelor de război, informează AFP, potrivit agerpres.  

La începutul lui 2020, guvernul afgan de atunci i-a cerut CPI să-şi suspende investigaţiile pentru a-i oferi Kabulului şansa de a-şi întreprinde propriile investigaţii. Însă revenirea talibanilor la putere, în august 2021, a zădărnicit această acţiune.


Citește și : Xi Jinping dă asigurări că ‘prietenia’ dintre China şi Rusia are ‘perspective largi’ de dezvoltare

CPI lansase în 2006 o primă anchetă asupra presupuselor crime de război comise atât de talibani, cât şi de forţele americane. Însă procurorul Karim Khan a anunţat în 2021 că retrage acţiunile SUA din anchetă, argumentând că „cele mai grave crime” au fost comise de talibani şi de gruparea Stat Islamic.

Ancheta CPI asupra crimelor americane în Afganistan atrăsese furia Washingtonului asupra instituţiei, administraţia preşedintelui Donald Trump impunând chiar sancţiuni împotriva predecesorului lui Karim Khan, Fatou Bensouda.

CPI, cu sediul la Haga, întreprinde anchete şi, după caz, judecă persoanele acuzate de cele mai grave crime ce afectează întreaga comunitate internaţională – genocid, crime de război, crime împotriva umanităţii – atunci când tribunalele naţionale nu pot sau nu vor să-şi asume această răspundere.

Citește și : Victoria lui Lula în alegerile din Brazilia, salutată în întreaga lume