DISTRIBUIȚI

Judecătorii din cadrul celei mai înalte curţi a Uniunii Europene va audia părţile pe 27 noiembrie asupra unui caz privind procesul Brexitului, urmând să evalueze dacă Marea Britanie ar putea să-şi retragă unilateral decizia de a părăsi UE, a anunţat miercuri într-un comunicat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Cazul a fost ridicat în faţa curţii din Luxemburg de un tribunal scoţian, unde politicienii care se opun Brexitului au cerut un verdict care să clarifice interpretarea Articolului 50 din Tratatul UE, în baza căruia Londra a anunţat în urmă cu peste doi ani că va ieşi din blocul comunitar.


Citește și : Sonda Parker a realizat prima trecere prin apropierea relativă a Soarelui

Niciun alt membru nu a mai părăsit blocul comunitar în 60 de ani.

Stabilirea faptului că revocarea procesului Brexitului se poate face fără aprobarea statelor membre, argumentează cei care au ridicat cazul, le-ar valida acestora argumentul că parlamentarii britanici ar putea să blocheze ieşirea Marii Britanii din UE înainte de 29 martie.

Nu este încă clar când va adopta o decizie CJUE asupra acestei chestiuni, cunoscută sub numele Cazul Wightman, după Andy Wightman, un membru al parlamentului scoţian din partea Partidului Verzilor, care a condus acţiunea.

Un oficial al curţii a declarat că, în mod normal, în conformitate cu „procedura accelerată” a instanţei pentru chestiunile urgente, un verdict va fi adoptat în trei până la şase luni de la o astfel de audiere. Totuşi, CJUE a precizat într-un ordin de luna trecută că „incontestabil” există necesitatea unui verdict urgent înainte ca parlamentul britanic să voteze dacă va accepta sau nu un tratat cu UE care să stabilească termenii „divorţului”.

Premierul britanic Theresa May insistă că Marea Britanie va părăsi UE în martie. Ea se confruntă însă cu o luptă în parlament pentru aprobarea unui potenţial tratat cu UE, asupra căruia negocierile sunt blocate în privinţa modului de acţiune în chestiunea frontierei irlandeze. În principiu, ea ar putea încerca să obţină un vot parlamentar chiar în această lună, notează Reuters.

Un document provenit de la guvern publicat de BBC marţi sugerează că data audierii de la Luxemburg, 27 noiembrie, ar putea fi exact ziua în care May le va cere parlamentarilor să voteze, lăsând opinia CJUE în acest caz să devină una sterilă.

O purtătoare de cuvânt a guvernului lui May a declarat că încearcă să facă apel în faţa Curţii supreme britanice împotriva deciziei tribunalului scoţian competent de a merge la CJUE. „Rămâne o chestiune de fermitate politică de a nu revoca notificarea în baza articolului 50 şi nu vom comenta mai mult asupra litigiilor în curs”, a adăugat ea.

Citește și : Un summit consacrat Brexit-ului presupune ajungerea la un acord în câteva zile

Marţi, guvernul a precizat că a înaintat observaţii scrise către CJUE, reafirmându-şi poziţia că instanţa în cauză ar trebui să respingă dosarul, întrucât de multă vreme refuză să emită verdicte în privinţa unor întrebări ipotetice sau să furnizeze opinii consultative.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona stabileşte o limită de doi ani pentru un stat pentru a negocia un acord de ieşire cu UE. Acordul respectiv trebuie aprobat de o majoritate calculată special a celorlalte state membre. Articolul mai menţionează că perioada de negociere de doi ani poate fi extinsă dacă toate celelalte state sunt de acord.

Articolul nu prevede eventualitatea ca o ţară care a cerut să plece din UE să se poată pur şi simplu răzgândi şi ca aceasta să păstreze calitatea de membră a blocului comunitar fără aprobarea celorlalte state UE, notează Reuters.