DISTRIBUIȚI

Curtea de Conturi din Polonia (NIK) a sesizat marţi parchetul cu o plângere formală împotriva premierului şi a trei miniştri pentru că „au încălcat legea” în timpul organizării unui scrutin prezidenţiale prin corespondenţă în 2020, acuzaţii respinse imediat de guvern, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Conservatorii aflaţi la putere în Polonia au încercat să organizeze aceste alegeri în mai 2020, termenul limită indicat de Constituţie, dar, din cauza pandemiei, sub o formă inedită, exclusiv prin corespondenţă.


Citește și : 3,5 milioane de oameni au fost răpuşi de COVID-19

Planul a fost abandonat în ultimul moment din motive legale şi de organizare, iar scrutinul a fost mutat pentru 28 iunie acelaşi an.

„Dată fiind gravitatea neregulilor constatate în timpul controlului, am sesizat parchetul pentru suspiciuni de încălcări ale legii de către premierul Mateusz Morawiecki”, precum şi de către şeful său de cabinet, ministrul Trezoriei şi ministrul de Interne, a declarat presei şeful NIK, Marian Banas.

În raportul său, NIK îl acuză pe şeful guvernului că, „fără fundament legal”, a luat decizii care le încredinţau pregătiri pentru scrutin unor instituţii „care nu erau autorizate”, în acest caz Poşta şi Monetăria, şi nu Comisiei Electorale Naţionale.

De asemenea, NIK evaluează costurile Trezoreriei în timpul acestor pregătiri la circa 76,5 milioane de zloţi (17 milioane de euro).

Opoziţia de centru a făcut apel imediat la demisia celor trei miniştri şi a anunţat „alte măsuri legale” faţă de prim-ministru.

Premierul a respins acuzaţiile. „Nu sunt îngrijorat de aceste chestiuni”, a declarat Morawiecki în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles, la finalul unui summit european.

Dimpotrivă, a spus el, „dacă nu am fi comandant tipărirea de plicuri sau de buletine de vot, am fi putut fi acuzaţi” că nu am pregătit acest scrutin.

Citește și : 25% dintre adolescenţii sud-coreeni sunt depresivi

Potrivit observatorilor, cazul riscă să se blocheze, pentru că acordul final pentru examinarea sa depinde de ministrul Justiţiei care, de la reformele introduse de conservatorii naţionalişti aflaţi la putere în Polonia, ocupă în acelaşi timp şi postul de procuror general.

Şeful NIK este în conflict cu guvernul de când el şi fiul său au fost acuzaţi de fraudă fiscală.