DISTRIBUIȚI

Sistemul european de monitorizare şi control al produselor chimice din alimente are o bază solidă, dar este suprasolicitat, arată un raport al Curţii de Conturi a Uniunii Europene, publicat marţi.

Raportul special, citat de AFP și preluat de agerpres., arată că în statele membre controalele se aplică mai frecvent anumitor categorii de compuşi, cum ar fi reziduurile de pesticide, medicamentele de uz veterinar şi contaminarea involuntară, în timp ce unele ingrediente, cum ar fi aromele alimentare şi enzimele, sunt uneori omise.


Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

Cadrul legislativ european pentru securitatea alimentară este detaliat şi cuprinde peste 8000 de substanţe, iar evaluarea ştiinţifică revine Agenţiei Europene de resort (EFSA), însă aplicarea normelor este de competenţa autorităţilor naţionale, care au dificultăţi în asumarea tuturor responsabilităţilor. De aceea, Curtea de Conturi recomandă efectuarea unor controale complementare în laboratoare private, aşa cum se practică deja pentru agricultura ecologică.

EFSA subliniază că raportul confirmă limitarea resurselor de care dispune. Comisia Europeană a propus modificarea statutului acestei agenţii, în special în sensul unei finanţări mai consistente.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

Studiul se bazează pe audituri efectuate în Italia, Olanda şi Slovenia, iar pentru celelalte state membre ale UE s-au cerut date de la Comisia Europeană.