DISTRIBUIȚI
Agora.md

Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Domnica Manole, a declarat luni că Parlamentul poate fi dizolvat doar în cadrul strict al condiţiilor prevăzute în articolul 85 din Constituţia Republicii Moldova, pronunţându-se astfel asupra sesizării venite din partea unor deputaţi de a emite o decizie asupra posibilităţii legislativului de a se autodizolva, prin adoptarea unei hotărâri în acest sens cu votul a 2/3 din deputaţi, informează MOLDPRES, Europa Liberă şi Radio Chişinău, potrivit agerpres.

„Textele clare nu trebuie interpretate. Dizolvarea Parlamentului înainte de termenul de patru ani este stabilită în articolul 85 din Constituţia Republicii Moldova”, a declarat Domnica Manole.


Citeşte şi: Australia NU crede în vaccin şi rămâne ÎNCHISĂ tot anul 2021

Potrivit articolului 85 din Constituţie, Parlamentul Republicii Moldova poate fi dizolvat doar în cazul imposibilităţii formării Guvernului ori al blocării procedurilor de adoptare a legilor timp de trei luni.

Preşedinta Curţii, Domnica Manole a argumentat că în Constituţie este explicat clar mecanismul de dizolvare a Parlamentului: dreptul îi revine preşedintelui, dacă se constată că Parlamentul este inactiv, însă doar dacă această inactivitate este imputabilă parlamentului însuşi, nu altui actor politic.

Deputaţii PAS, Mihai Popşoi, Dan Perciun şi Virgiliu Pâslariuc au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituţională, cerându-i să explice dacă, potrivit Constituţiei, Parlamentul s-ar putea autodizolva prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaţilor.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a amânat până acum încercarea de a însărcina pe cineva cu formarea unui nou guvern, argumentând că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale.

Citeşte şi: SUA acuză Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Alexei Navalnîi

Săptămâna trecută, Maia Sandu declara, într-un interviu televizat, că are o echipă ce ar putea forma un guvern foarte bun, însă lipsa unei majorităţi parlamentare care să susţină noul executiv o împiedică să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru.

Într-un interviu pentru postul de televiziune RTR Moldova, Maia Sandu mai declara că votarea unui guvern de către actualul Parlament şi demisia ulterioară a respectivului executiv nu vor face altceva decât să amâne pentru o perioadă nedeterminată alegerile parlamentare anticipate, pe care toate partidele parlamentare susţin că le doresc a fi organizate în cel mai scurt timp.