DISTRIBUIȚI

Curtea Constituţională germană va cerceta trecutul foştilor săi judecători pentru eventuale legături cu regimul nazist aflat la conducerea ţării între 1933 şi 1945, a declarat miercuri preşedintele Curţii, Andreas Vosskuhle, transmite dpa, potrivit agerpres.

Decizia a fost luată de cei 16 judecători care compun cea mai înaltă instanţă germană, a indicat Vosskuhle, într-o declaraţie la sediul din Karlsruhe al Curţii.


Citește și: Londra dezvăluie noul sistem de imigrație post-Brexit

El a precizat că au fost descoperite legături cu naziştii în cazurile a doi sau trei judecători, iar această situaţie trebuie examinată în cadrul unui proces structurat.

În centrul anchetei se află Willi Geiger, membru al Curţii Constituţionale între 1951 şi 1977, care ar fi dat mai multe sentinţe de condamnare la moarte în perioada în care a prezidat un tribunal special în timpul regimului nazist.

Citește și: Un mexican ARESTAT în SUA pentru spionaj în favoarea Rusiei

Ministerul Justiţiei a întreprins propria cercetare, încheiată în 2016 şi care a concluzionat că mai mult de jumătate dintre oficialii săi de rang înalt fuseseră membri ai partidului nazist.

Investigaţii similare sunt în desfăşurare la nivelul procuraturii federale şi al tribunalelor federale.