DISTRIBUIȚI

Curtea constituţională a Ecuadorului a autorizat miercuri declanşarea unui proces de destituire pentru deturnare de fonduri împotriva preşedintelui de dreapta Guillermo Lasso, solicitată de Adunarea naţională (parlament) dominată de opoziţie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Lasso, în vârstă de 67 de ani, va trebui să se prezinte în faţa parlamentului monocameral, unde criticii săi au nevoie de o majoritate de două treimi – adică 92 de voturi din 137 – pentru a obţine destituirea preşedintelui.


Citeşte şi: Şapte persoane, între care un turc şi un bulgar, închise în Belgia cu privire la ‘posibile atentate teroriste’

Opozanţii săi îi cer plecarea de la putere după ce un site de internet a dezvăluit existenţa unui sistem de corupţie care ar fi fost creat în interiorul companiilor publice de un cumnat al şefului statului, Danilo Carrera. Potrivit opoziţiei, Lasso a fost avertizat în legătură cu existenţa acestui mecanism şi nu a acţionat pentru a-i pune capăt.

În acest caz mai sunt implicaţi un fost reprezentant al preşedinţiei în organismul de administrare a companiilor publice, Hernan Luque, precum şi omul de afaceri Ruben Cherres, apropiat de Carrera şi vizat de o anchetă pentru trafic de droguri.

Guillermo Lasso, care este preşedinte din 2021, neagă acuzaţiile şi îi acuză pe parlamentari că vor să-i „destabilizeze” guvernul. Executivul a indicat că dezaprobă decizia Curţii constituţionale, dar o va respecta.

Trei preşedinţi ai Ecuadorului au fost înlăturaţi de la putere între 1997 şi 2005.

În ce-l priveşte, Lasso se confruntă cu o lipsă de popularitate crescândă, într-o ţară care în iunie anul trecut a fost scena unor violente manifestaţii împotriva creşterii costului vieţii, proteste soldate cu şase morţi şi peste 600 de răniţi.

Deputaţii au încercat şi atunci să-l destituie pe preşedinte, dar opoziţia divizată nu a reuşit să întrunească suficiente voturi.

Citeşte şi: Beijingul ameninţă Taiwanul, din cauza vizitei preşedintelui taiwanez în SUA – Black News

„Lasso va fi judecat politic şi va trebui să răspundă pentru ororile şi incompetenţa sa în faţa Adunării”, a salutat pe Twitter decizia Curţii deputata Viviana Veloz, semnatară a solicitării de iniţiere a unui proces de destituire, alături de alţi 58 de parlamentari.

Guvernul susţine la rândul său că solicitarea deputaţilor comportă „nenumărate erori” şi „nu are şi nu va avea nici cea mai mică bază juridică ori politică”.