DISTRIBUIȚI
dpa

Curtea Constituţională a Poloniei urmează să se pronunţe joi asupra legalităţii efectuării de avorturi în caz de malformaţii ale fătului, relatează dpa, potrivit agerpres.

În cazul în care tribunalul va considera că legea în vigoare – ce permite întreruperea sarcinii în cazul unei malformaţii grave şi ireversibile sau a unei boli incurabile a fătului – este neconstituţională, atunci s-ar putea deschide calea pentru o interdicţie cvasi-totală a avorturilor în Polonia.


Citește și: Hit and run: Un jandarm francez a fost lovit intenționat de o mașină care circula cu viteză

Avortul mai este legal dacă sarcina reprezintă o ameninţare pentru viaţa sau sănătatea mamei sau atunci când este rezultatul violului sau incestului.

Sindromul Down a reprezentat o justificare pentru peste 40% din avorturile legale efectuate în Polonia anul trecut.

Peste 100 de parlamentari care au depus moţiunea, în principal din partea partidului conservator la putere Dreptate şi Justiţie (PiS), susţin că legea actuală legalizează de facto eugenia.

Statutul actual al legislaţiei privind avortul, denumit adesea „compromisul avortului”, a fost stabilit în 1993. De atunci, nici susţinătorii liberalizării legii şi nici cei care propun extinderea restricţionării accesului nu au reuşit în eforturile lor.

Vezi și: 43 de persoane au fost eliberate după ce au fost ținute captive într-o bancă din Georgia – VIDEO

Potrivit unui sondaj IBRiS realizat anul trecut, aproximativ 50% dintre polonezi susţin legislaţia actuală privind avortul. Aproape 30% ar dori ca legea să fie liberalizată, în timp ce 15% vor ca dreptul la avort să fie restricţionat.

Cu toate acestea, alte studii sugerează că peste jumătate din populaţie ar sprijini avortul la cerere până la a 12-a săptămână de sarcină.