DISTRIBUIȚI
Twitter

Îndelungata detenţie, din noiembrie 2016, a liderului kurd Selahattin Demirtas, este o încălcare a drepturilor sale, a conchis Curtea Constituţională turcă într-o decizie făcută publică vineri, informează AFP, scrie agerpres.

Fost candidat în alegerile prezidenţiale şi unul dintre principalii rivali ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, ex-copreşedinte al Partidul Democrat al Popoarelor (HDP, pro-kurd), fostul deputat se află în detenţie de la arestarea sa în noiembrie 2016.


Citește și : Stoltenberg: NATO deschide o anchetă privind incidentul dintre Franţa şi Turcia

Acuzat de Ankara de „terorism”, el riscă o condamnare de până la 142 de ani de închisoare dacă va fi recunoscut vinovat în principalul său proces.

Curtea Constituţională a considerat că drepturile lui Demirtas la libertate şi la securitate sunt încălcate, într-o decizie publicată în Gazeta oficială.

Instanţa a dispus să-i fie achitate despăgubiri în valoare de 50.000 de lire turceşti (6.500 de euro).

Avocaţii săi au cerut ca el să fie eliberat imediat, dar soarta lui era încă incertă vineri.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut fără succes în noiembrie 2018 punerea sa în libertate.

În septembrie 2019, un tribunal a ordonat eliberarea lui Demirtas, dar decizia nu a fost pusă în aplicare din cauza unei condamnări în 2018 la o pedeapsă de 4 ani şi opt luni de închisoare pentru „propagandă teroristă”.

Avocatul său Mahsuni Karaman a comentat într-un tweet că decizia Curţii Constituţionale înseamnă că încarcerarea lui Demirtas în noiembrie 2016 şi septembrie 2019 „nu a fost justificată”.

Citește și : Un bebeluş în vârstă de 13 zile a murit din cauza COVID-19 într-un spital din Regatul Unit

Partidul HDP, a doua forţă a opoziţiei în parlament, a fost puternic afectat de epurările ce au urmat după puciul eşuat din iunie 2016. Potrivit opiniilor critice, preşedintele turc a profitat de această tentativă de puci pentru a-şi neutraliza opozanţii politici şi militanţi ai societăţii civile.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat în mai multe rânduri HDP că ar fi vitrina politică a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup considerat terorist de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.