DISTRIBUIȚI

Doi foşti înalţi oficiali ai Cehoslovaciei ar putea fi traşi la răspundere pentru moartea mai multor oameni care au încercat să traverseze aşa-zisa Cortină de Fier, după ce un tribunal a decis vineri relansarea anchetei cu privire la aceste decese, relatează dpa, potrivit agerpres.  

Curtea constituţională a Republicii Cehe din Brno a dispus redeschiderea anchetei procuraturii împotriva lui Lubomir Strougal şi Vratislav Vajnar, fost prim-ministru, respectiv fost ministru de interne cehoslovac.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Hotărârea Curţii vine în urma unui apel formulat de şase cetăţeni germani care au fost răniţi în timp ce încercau să fugă din Republica Democrată Germană în Occident via Cehoslovacia sau care sunt rude ale victimelor ucise în încercarea de a trece frontiera.

Cortina de Fier a divizat Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, până la încheierea războiului rece, în 1991, aminteşte dpa.

Strougal, care are în prezent 97 de ani, a fost şef al guvernului cehoslovac din 1970 până în 1988, iar Vajnar, cu şase ani mai tânăr, a fost ministru de interne între 1983 şi 1988.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Biroul procurorului public de la Praga a dispus încheierea urmăririlor, pe motiv că cei doi nu sunt apţi să fie chemaţi la bară. Judecătorii constituţionali au respins însă această apreciere. Având în vedere că şi-au urmat carierele în timpul socialismului, există „îndoieli rezonabile” în legătură cu imparţialitatea experţilor medicali care au elaborat raportul în acest sens, a notat instanţa într-un comunicat.

Graniţa Cehoslovaciei cu Occidentul era intens păzită înainte de revoluţia din 1989. Între 1948 şi 1989, cel puţin 282 de oameni au murit la această frontieră în încercarea de a fugi în Vest, potrivit Oficiului pentru documentarea şi investigarea crimelor comunismului (UDV) de la Praga.