DISTRIBUIȚI
dpa

Curtea Constituţională a Germaniei a respins joi o acţiune în justiţie introdusă de formaţiunea de stânga Die Linke împotriva desfăşurării de forţe germane în sprijinul eforturilor militare internaţionale de a combate Statul Islamic în Orientul Mijlociu, informează dpa, potrivit agerpres.

Curtea Constituţională din Karlsruhe a respins acţiunea formulată împotriva guvernului federal şi a parlamentului federal german Bundestag subliniind că acuzaţia în sensul că drepturile Bundestag au fost încălcate pare să fie „exclusă din start”.


Citește și : UE transmite Londrei că trebuie să facă mai multe concesii pentru un acord Brexit în ultimul moment

Nu este posibilă o verificare generală a măsurilor de politică externă sau militară ale guvernului în baza legii care guvernează interacţiunea dintre instituţiile guvernamentale federale, cunoscută în germană ca „Organstreit”, a stabilit tribunalul.

Germania susţine din 2015 coaliţia împotriva Statului Islamic condusă din SUA, contribuind la aceasta cu avioane de recunoaştere Tornado desfăşurate în Iordania şi 800 de trupe angajate în pregătirea forţelor irakiene, menţionează dpa.

Die Linke a acuzat că misiunea acestei coaliţii, din care fac parte circa 80 de state, nu se încadrează într-una de „sistem de securitate colectivă”, aşa cum ar fi necesar pentru prezenţa militară germană în străinătate şi cum ar fi fost cazul dacă ar fi fost implicată ONU.

Citește și : Trump califică drept ‘patetică’ declarația lui Biden privind destituirea președintelui SUA

Curtea Constituţională a decis că Die Linke nu este în măsură să-i aducă în atenţie această problemă, ceea ce ar da naştere la „verificări abstracte asupra constituţionalităţii comportamentului executivului”, or de fapt prevederile Organstreit „au menirea de a stabili graniţe ale competenţelor diferitelor instituţii federale”.