DISTRIBUIȚI
dpa

Politica statului austriac de a-i expulza pe predicatorii musulmani finanţaţi de Turcia nu este discriminatorie, a decis joi Curtea Constituţională a Austriei, într-una din disputele care divizează Viena şi Ankara, transmite dpa, scrie Agerpres.

Doi imami turci au sesizat Curtea Constituţională după ce Austria le-a revocat vizele, în baza Legii cu privire la islam, adoptată de fostul guvern de centru şi pusă în aplicare de actualul executiv de dreapta.


Citește și : Irak: Bilanţul scufundării unui feribot în râul Tigru a urcat la 71 de morți

Legea interzice entităţilor străine să finanţeze organizaţii ale musulmanilor, precum Uniunea Islamică Turcă (ATIP), în cadrul căreia activează în jur de 60 de imami care lucrează în Austria ca funcţionari publici turci.

‘Apărarea autonomiei şi independenţei Bisericilor şi religiilor acreditate este în interesul public’, a explicat joi Curtea Constituţională.

Predicatorii ATIB sunt în continuare finanţaţi de guvernul turc, nu de musulmanii din Austria.

Cea mai mare organizaţie musulmană din Austria, Comunitatea Credinţei Islamice, a anunţat joi că s-ar putea adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pe motiv de restrângere a libertăţii religioase.

Citește și : Mecanismul consolidat de protecţie civilă UE a intrat în vigoare

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a salutat decizia Curţii Constituţionale. ‘Slavă Domnului, ne dă posibilitatea să luptăm împotriva islamului politizat şi împotriva influenţelor din Turcia şi alte ţări’, a declarat Kurz.

Cancelarul austriac este un critic acerb al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi a făcut presiuni pentru stoparea negocierilor de aderare a Turciei la UE.