DISTRIBUIȚI

Un prezentator turc a demisionat miercuri, după ce a stârnit indignare afirmând că dacă armata turcă ar vrea să ucidă civili, ea ar trebui să înceapă cu „trădătorii” ce locuiesc în cartierele liberale ale Istanbulului, informează AFP, potrivit agerpres.

Polemica a izbucnit marţi atunci când jurnalistul, Ahmet Keser, s-a lansat într-o tiradă împotriva acuzaţiilor conform cărora civili au fost ucişi în cadrul ofensivei pe care Ankara o desfăşoară împotriva miliţiilor kurde în nord-vestul Siriei.


Citeşte şi: Premierul slovac promite un milion de euro celui care oferă informaţii elocvente despre asasinarea lui Jan Kuciak

„De ce s-ar duce armata turcă acolo pentru a ucide civili? Dacă ar trebui ucişi civili, s-ar începe cu Cihangir, Nisantasi, Etiler, nu-i aşa? Există o mulţime de trădători. Există şi în Adunarea Naţională”, a declarat Keser la postul Akit TV, părând să facă aluzie la deputaţi din partidul prokurd HDP care au criticat ofensiva.

Cihangir, Nisantasi şi Etiler sunt cartiere luxoase de pe malul european al Istanbulului, asociate unui mod de viaţă liberal şi ai căror locuitori sunt consideraţi ca fiind majoritar ostili preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Afirmaţiile jurnalistului au provocat reacţii vehemente, numeroşi internauţi văzând în ele o tentativă de intimidare a celor care se opun preşedintelui turc, chiar un îndemn la lichidarea lor.

În faţa acestei indignări, Akit TV a anunţat miercuri, într-un comunicat, că prezentatorul „a demisionat din funcţie”.

De asemenea, un procuror din Istanbul a declanşat o anchetă pentru „incitare la ură şi duşmănie”, a anunţat miercuri agenţia de presă turcă Anadolu.

Un alt prezentator al postului Akit TV a declanşat un prim val de indignare, în urmă cu două săptămâni, declarând că religia „permite” uciderea jurnaliştilor cotidianului de opoziţia Cumhuriyet.

Citeşte şi: Lavrov acuză SUA că pregătesc Europa pentru o lovitură nucleară împotriva Rusiei

Această polemică survine într-o ambianţă extrem de sensibilă în Turcia după lansarea unei ofensive de către Ankara împotriva miliţiei kurde a Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG) în regiunea Afrin, în Siria.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), mai multe zeci de civili au fost ucişi în bombardamente turce.

Ofensiva militară este însoţită de o fermă reprimare a oricărei critici pe reţelele sociale – în jur de 800 de internauţi au fost arestaţi – pe fondul naţionalismului şi discursului militarist exacerbate.