DISTRIBUIȚI
bbc

Un mesaj trimis de un utilizator care s-a semnat Gibbo a creat o frenezie de știri false după ce afirmația că Regina Marii Britanii a murit a ajuns la milioane de utilizatori, arată The Guardian, potrivit mediafax.

Mesajul trimis inițial într-un grup din aplicația WhatsApp a convins milioane de oameni care regina a murit. După ce totul a fost lămurit, persistă misterul privind capacitatea unei persoane necunoscute de a da naștere unei adevărate psihoze care pare să indice ca sursă un exercițiu militar care a avut loc în apropiere de orașul Yeovil, din sudul Marii Britanii.


Citește și : Peste 100 de incendii de vegetație sunt active în Australia. Orașul Sydney, amenințat de un ‘mega-focar’

Pe 1 decembrie, milioane de britanici au primit mesaje care sugerau că regina a murit. Mesajele trimise pe WhatsApp, Facebook și Twitter, au provocat căutări pe Google privind moartea reginei Elisabeth II. Palatul Buckingham a fost nevoit să formuleze o asigurare privind faptul că regina, în vârstă de 93 de ani e încă în viață.

Gibbo spunea că domnia reginei s-a încheiat. Elisabeth II ar fi încetat din viață în urma unui atac de cord în dimineața zilei de sâmbătă, dar informația ar fi fost ascunsă pentru a se permite armatei să se pregătească. Militarii erau anunțați să își facă bagajele și să își pregătească haine pentru două săptămâni.

Cu toate că nu era niciun indiciu care să sugereze că știrea ar putea să fie adevărată, fotografia de profil a grupului de pe care a pornit povestea înfățișând un penis, informația a devent rapid virală, circulând pe rețelele de socializare.

După ce informația a fost negată oficial, jurnalistul Tom Cotterill de la Portsmouth News a ținut să identifice de unde a pornit povestea. Ziaristul a descoperit că în mesajul original exista un sâmbure de adevăr. Personalul militar de la RNAS Yeovilton și trupele unei baze militare din Somerset participau la un exercițiu care includea procedurile de acțiune pentru London Bridge, numele de cod al operațiunii masivă care s-ar pune în mișcare în momentul în care monarhul va muri.

Modul de acțiune pentru London Bridge este în vigoare de decenii întregi, vestea morții Reginei urmând a fi transmisă prin linii sigure premierului și altor oficiali cheie înainte de a fi anunțată prin intermediul canalelor de știri oficiale. Când Guardian a publicat un raport detaliat al planurilor în 2017, era menționată și implicarea mai multor corpuri de armată, Parlamentul fiind convocat ca și mii de persoane din cadrul armatei, care ar trebui să se prezinte la Westminster Hall.

Citește și : Statele Unite anunţă o recompensă de 5 milioane dolari pentru capturarea unui traficant de droguri mexican

Astfel, se pare că una dintre persoanele care au primit mesajul privind exercițiul militar l-a arătat prietenilor și aceștia au încercat să verifice informația provocând avalanșa de mesaje din mediul online.

Un purtător de cuvânt al Marinei Regale a declarat că a existat un exercițiu la baza care găzduiește multe dintre operațiunile trupelor britanice: „Putem confirma că un exercițiu intern a avut loc la stația aeriană Royal Naval Yeovilton, în conformitate cu planurile de urgență stabilite pentru rechemarea personal. Aceste exerciții se desfășoară în mod regulat”, au arătat oficialitățile. ”Exercițiul s-a fost desfășurat fără niciun fel de probleme și regretăm orice tip de interpretare nepotrivită ar fi putut să apară”, au explicat militarii.