DISTRIBUIȚI
Reuters

O convorbire la telefon între Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski s-a transformat în scandal de stat şi a condus la inculparea preşedintelui american şi la un viitor proces de destituire, relatează AFP și news.ro., care prezintă principalele momente ale scandalului ucrainean.

ÎNCEPUTUL LUI 2019: PRMELE ACUZAŢII


Avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani evocă – fără probe – acuzaţii de corupţie împotriva grupului ucrainean în domeniul gazelor naturale Burisma şi unuia dintre membrii acestuia, Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden.

În primăvară, Trump îl însărcinează pe Giuliani să-l convingă pe noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze cu privire la Burisma, în timp ce Joe Biden se lansează în cursa la fotoliul de la Casa Albă.

Citește și: Pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, Trump va fi judecat în Senatul controlat de republicani

10 IULIE: PRIMA CERERE OFICIALĂ

Ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland îi anunţă pe oficiali ucraineni că Donald Trump îl va primi pe Zelenski la Casa Albă, dacă Kievul anunţă în mod public o anchetă cu privire la cei doi Biden.

Doi participanţi la discuţie semnalează ierarhiei lor această propunere ”nepotrivită”.

25 IULIE: APEL TELEFONIC TRUMP/ZELENSKI

La câteva zile după ce a blocat un ajutor militar în valoare de aproape 400 de miioane de dolari destinat Ucrainei, Donald Trump discută la telefon cu Volodimir Zelenski. El cere ca pe o ”favoare” ca Kievul să ancheteze cu privire la cei doi Biden şi Burisma.

Un membru al Consiliului Securităţii Naţionale, care asistă la conversaţie, semnalează o discuţie ”nepotrivită” serviciilor juridice ale NSC.

Republicanii sar în apărarea lui Trump: ‘A avut mai puține voturi decât Iisus în faţa lui Ponţiu Pilat’

12 AUGUST: AVERTIZORUL DE INTEGRITATE

Un avertizor de integritate din serviciile de informaţii semnalează ierarhiei sale apelul telefonic al celor doi preşedinţi. El îl acuză pe Donald Trump că a ”solicitat amestecul” Ucrainei în campania în vederea realegerii sale în 2020.

Semnalarea este blocată de către directorul serviciilor americane de informaţii (DNI) Joseph Maguire, în acord cu Casa Albă şi secretarul Justiţiei. Însă inspectorul general al serviciilor de informaţii Michael Atkinson decide să informeze Congresul cu privire la existenţa avertizoruli de integritate.

28 AUGUST: BLOCAREA AJUTORULUI,  DEZVĂLUITĂ PUBLIC

Presa dezvăluie blocarea ajutorului militar destinat Ucrainei, iar diplomaţi americani îşi exprimă îngrijorarea faţă de presiunile exercitate asupra Kievului.

Administraţia Trump autorizează plata acestui ajutor la 11 septembrie.

Republicanii consideră că nu există niciun schimb ”reciproc avantajos”, pentru că ucraineenii nu ştiau despre blocarea ajutorului. Însă, potrivit unei reprezentate de la Departamentul american al Apărării, Ambasada Ucrainei la Washington şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o suspendare a ajutorului încă de la 25 iulie.

Citește și: Stare de urgenţă în Australia din cauza incendiilor de vegetație

24 SEPTEMBRIE: ANCHETĂ ÎN CAMERĂ

După dezvăluirea existenţei avertizorului de integritate, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi anunţă deschiderea unei anchete în vederea unei proceduri de destituire a preşedintelui. Adam Schiff, preşedintele Comisiei Informaţiilor din cadrul Camerei Reprezentanţilor este însărcinat să conducă ancheta.

Trump denunţă o ”vânătoare de vrăjitoare”, iar Casa Albă publică, a doua zi, conţinutul conversaţiei Trump/Zelenski. La New York, cei doi şefi de stat dau asigurări că nu a existat nicio ”presiune”.

13-21 NOIEMBRIE: AUDIERI PUBLICE

Comisia de anchetă îşi începe audierile publice, după ce a audiat în octombrie aproximativ zece martori cu uşile închise.

Gordon Sondland, afirmând că a urmat ”ordinele” lui Donald Trump, confirmă existenţa unui schimb ”reciproc avatnajos” – o invitare a lui Zelenski la Casa Albă în schimbul anunţării deschiderii unor anchete la Kiev.

Însă preşedintele nu i-a spus ”niciodată în mod direct că ajutorul” militar făcea parte din târg, iar ambasadorul admite că a făcut ”propria deducţie” cu privire la legătura dintre cele două.

3 DECEMBRIE: PROBE ”COPLEŞITOARE”

Raportul anchetei relevă că această Comisie a adunat ”probe copleşitoare” ale unei ”conduite nepotrivite” a lui Donald Trump, care ar fi ”condiţionat o invitaţie la Casa Albă şi un ajutor militar destinat Ucrainei de anunţarea unor anchete favorabile campaniei sale (electorale)” şi că ar fi ”obstrucţionat” Congresul prin interzicerea membrilor administraţiei de a colabora în anchetă.

10 DECEMBRIE: DOUĂ CAPETE DE ACUZARE

Comisia Judiciară din cadrul Camerei Reprezentanţilor reţine două motive în vederea inculpării („impeachment”) preşedintelui: abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului.

18 DECEMBRIE: TRUMP, INCULPAT

Donald Trump este inculpat de Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată. El are de înfruntat un proces de destituire în Senat, majoritar republican, care ar urma să înceapă în ianuarie.