DISTRIBUIȚI
RFI

Emigranţii cubanezi vor putea investi în mici proiecte pe insulă, de exemplu în cultivarea portocalilor, orezului şi avocado, conform portofoliului de oportunităţi dezvăluit miercuri de autorităţile locale, în speranţa de a-şi motiva diaspora, notează AFP, potrivit agerpres.

„Mizăm pe proiecte de mărime redusă”, cu investiţii „de până la un milion de dolari”, în domeniile agriculturii, pescuitului, manufacturii şi industriei uşoare, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă Katia Alonso, responsabilă cu investiţiile străine în ministerul comerţului exterior.


Citește și : UK nu pune ‘bețe-n roate’ exporturilor de vaccin

Cuba, ţară cu 11,2 milioane de locuitori, numără 1,5 milioane de cetăţeni emigraţi în 40 de state, majoritatea în SUA. Unii dintre ei şi-au manifestat interesul pentru a investi pe insulă, dar valoarea proiectelor propuse de guvernul comunist a constituit o piedică.

Aceste proiecte mai modeste urmăresc acum să îi convingă, deoarece Cuba traversează o profundă criză economică, cu o scădere a PIB-ului de 11% în 2020, cea mai puternică din 1993.

În total, guvernul oferă 503 de proiecte investitorilor străini, pentru o sumă totală de 12,07 miliarde de dolari.

Cuba şi-a deschis economia către investiţiile străine după prăbuşirea Uniunii Sovietice, care a scufundat ţara într-o criză economică severă în anii 1990, cunoscută sub numele de „Perioada specială”.

Citește și : Partidul lui Merkel vrea ‘să pună batista pe țambal’ în scandalul măștilor sanitare

Dar ţara încă se luptă să atragă cât de multe companii străine, penalizată de embargoul american şi de birocraţia greoaie a sistemului său în mare parte dominat de stat.

În prezent, în operează în Cuba aproximativ 280 de companii străine, din 40 de ţări diferite, a făcut cunoscut Katia Alonso.