DISTRIBUIȚI
Operation World

Reuniuni municipale marchează în această săptămână în Cuba deschiderea unui proces electoral de şase luni care trebuie să se finalizeze cu înlocuirea lui Raul Castro, acesta rămânând la conducerea ţării doar până în februarie 2018, relatează AFP.

Candidaţii la posturile de consilieri municipali au început să fie desemnaţi, de luni, prin ridicare de mână de către adunările de locatari în vederea alegerilor locale de la 22 şi 29 octombrie.


Acestea vor fi urmate, la începutul anului viitor, de alegerea celor aproape 600 de deputaţi ai Adunării Naţionale care, la rândul lor, vor alege Consiliul de Stat, însărcinat cu desemnarea preşedintelui la 24 februarie 2018.

Din 2008 titular al postului, după un interimat de doi ani, Raul Castro, 86 de ani, a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat. Primul său vicepreşedinte şi numărul doi al guvernului, Miguel Diaz-Canel, 57 de ani, este aşteptat să îi succeadă.

Partidul Comunist Cubanez (PCC, unic) nu prezintă oficial candidaţi, dar supraveghează întreg procesul şi garantează, prin influenţa şi votul militanţilor săi, ca să nu fie ales niciun opozant.

Autorităţile sunt de părere că sistemul electoral cubanez este cel mai democratic şi mai transparent din lume, ceea ce contestă opozanţii, afirmând că guvernul exercită „presiuni” asupra alegătorilor şi „tentative de intimidare” asupra candidaţilor.

În 2015, opoziţia a reuşit să dejoace controlul prezentând doi candidaţi la municipale, o premieră după mai multe decenii, dar în cele din urmă ei au fost învinşi.

În acest an, platforma disidentă ilegală Otro18 care regrupează mai multe mici organizaţii ale opoziţiei a anunţat intenţia sa de a prezenta 175 de candidaţi.

Sistemul electoral cubanez, în vigoare din 1976, prevede alegeri municipale la fiecare 30 de luni şi alegeri generale (delegaţi provinciali, deputaţi şi membri ai Consiliului de Stat) din cinci în cinci ani.

Candidaţii la parlamente (locale şi naţional) provin 50% din rândul consilierilor municipali, restul fiind desemnaţi de comisiile pentru candidaturi, constituite de organizaţiile sociale.

Au drept de vot toţi cubanezii în vârstă de cel puţin 16 ani, peste opt milioane de persoane din totalul celor 11,2 milioane de locuitori.