DISTRIBUIȚI
Halfwheel

Noul preşedinte al Cubei, Miguel Diaz-Canel, şi-a început mandatul joi şi a promis că va apăra revoluţia socialistă a fraţilor Castro care a început în 1959, în cadrul unui discurs în care a subliniat şi importanţa modernizării economiei, scrie Reuters, conform news.ro.

„Mandatul acesta îmi va permite să ofer continuitate revoluţiei cubaneze într-un moment istoric crucial”, a declarat Diaz-Canel în faţa Adunării Generale, corpul legislativ al Cubei.


Citește și : Lockheed Martin va dezvolta prima rachetă americană hipersonică (Pentagon)

El a adus un lung omagiu fostului preşedinte în vârstă de 86 de ani, Raul Castro, pe care l-a numit cel mai bun student al lui Fidel Castro.

Raul Castro va rămâne cu destulă autoritate pentru că se va menţine în poziţia de şef al Partidului Comunist până la un congres care va avea loc în 2021. Diaz-Canel a precizat că el va rămâne liderul revoluţiei şi că va fi implicat în deciziile importante.

Diaz-Canel l-a lăudat pe Castro pentru că este un luptător şi pentru reformele pe care le-a implementat în timpul mandatului său de 10 ani.

El a confirmat că tranziţia nu va veni cu schimbări majore pentru una dintre ultimele economii conduse de stat din lume şi că ţara va rămâne cu un singur partid, promiţând că nu se va trece la capitalism.

Citește și : Rusia susține că a găsit recipiente cu clor provenite din Germania şi ‘fumigene’ din Marea Britanie în Ghouta

Diaz-Canel a precizat şi că această nouă perioadă va fi caracterizată de „modernizarea modelului economic şi social”.

El a adăugat că nu vor exista compromisuri în ceea ce priveşte politica externă a Cubei, care este marcată de relaţii tensionate cu SUA, precizând că va avea un dialog cu oricine va trata Cuba ca pe un egal.

Dintre cei 604 legiuitori prezenţi, 603 au votat pentru Diaz-Canel.