DISTRIBUIȚI
EP

Oraşul Lerida din Catalonia (nord-estul Spaniei) şi mai multe localităţi din jur au fost plasate miercuri din nou în izolare din cauza unui important focar epidemic, după o dispută cu justiţia, transmite AFP, potrivit agerpres.

În zona Lerida, oamenii pot ieşi din case doar pentru a merge la muncă, la medic, pentru a cumpăra alimente sau a face sport cu membri de familie. Restricţiile vizează aproape 160.000 de persoane. Zona era deja izolată de restul regiunii începând din 4 iulie.


Citeşte şi: Populaţia lumii ar putea ajunge la 8,8 miliarde în 2100, cu mult sub aşteptări! România ar urma o depopulare masivă!

Guvernul catalan refuză totuşi să vorbească de ‘izolare la domiciliu’, aceste măsuri fiind mai puţin restrictive decât carantina foarte strictă decretată în Spania la apogeul epidemiei.

‘Oamenii vor putea ieşi să se plimbe, să facă sport, toate magazinele vor fi deschise, nu doar cele cu produse esenţiale’, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a executivului regional, Meritxell Budo.

Aceste măsuri au făcut obiectul unei dispute cu justiţia. După ce au fost anunţate iniţial duminică, tribunalul din Lerida le-a suspendat, obligând guvernul regional să adopte un decret-lege pentru a le pune în executare.

În cele din urmă, acelaşi tribunal a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri că a dat undă verde pentru 15 zile, cerându-le autorităţilor regionale să-l informeze permanent despre evoluţia epidemiei.

Regiunea Catalonia, una din cele mai bogate şi mai populate din ţară, este îngrijorată de apariţia recentă a mai multor focare de contagiune, în special la L’Hospitalet de Llobregat, la periferia Barcelonei.

Citeşte şi: Milos Jakes, ultimul lider comunist cehoslovac A MURIT la 97 de ani

Guvernul catalan le-a ‘recomandat’ locuitorilor din trei cartiere ale oraşului cu circa 260.000 de rezidenţi ca, de miercuri, să iasă din case doar din motive de primă necesitate.

Cu un total de peste 28.400 de morţi, Spania este una din ţările europene cele mai afectate de pandemie.

În prezent, mai mult de 120 de focare sunt active la nivelul ţării, ceea ce a determinat mai multe regiuni, printre care Catalonia, Baleare sau Andaluzia, să impună purtarea măştilor, sub sancţiunea amenzilor, în spaţiile publice închise şi pe stradă atunci când distanţa de securitate nu poate fi respectată.