DISTRIBUIȚI

Estonia marchează miercuri 103 ani de la proclamarea independenţei, iar cu acest prilej premierul eston Kaja Kallas a comparat lupta împotriva pandemiei de COVID-19 cu un război pentru independenţă şi a îndemnat populaţia la unitate, informează dpa, scrie agerpres

În discursul pe care l-a susţinut cu ocazia Zilei Independenţei, Kaja Kallas le-a cerut estonilor să dea dovadă de unitate în combaterea pandemiei de COVID-19. „Într-un fel, situaţia prin care trecem acum este de asemenea un război pentru independenţă. Şi în acest război sunt câştigători şi învinşi: oameni, familii, companii şi state”, a subliniat premierul.


Citește și : Rusia măreşte amenzile pentru protestatari

Estonia şi-a proclamat independenţa faţă de Rusia în 24 februarie 1918, la sfârşitul Primului Război Mondial. Ulterior, ea a fost ocupată de Uniunea Sovietică, în iunie 1940, iar după destrămarea URSS-ului, în anii 1990, şi-a redobândit independenţa pe 20 august 1991.

Potrivit autorităţilor sanitare estone, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.096 de noi infectări. Astfel, numărul de noi contaminări înregistrate într-o zi în Estonia a depăşit miercuri nivelul de 1.000 pentru a doua oară de la începutul pandemiei, un nivel record fiind înregistrat pe 7 ianuarie, de 1.104 de persoane infectate.

Experţi în domeniul sănătăţii atenţionează că Estonia s-ar putea confrunta cu o perioadă dificilă, în martie-aprilie, şi au îndemnat autorităţile să înăsprească restricţiile din această săptămână.

Citește și : Paşapoartele britanicilor rezidenţi în UE NU trebuie ştampilate la reintrarea în Schengen

Estonia, ţară cu circa 1,3 milioane de locuitori, se confruntă cu o creştere constantă a numărului de noi infectări începând cu sfârşitul anului trecut. Până în prezent, această ţară a înregistrat peste 60.000 de contaminări, iar 5.157 de persoane au decedat de COVID-19.