DISTRIBUIȚI

Provocarea este să le sortezi de urgențele medicale care se întâmplă zilnic

CHRIS WHITTY, medicul șef al Angliei, își amintește extrem de bine un moment de tensiune maximă din 8 decembrie 2020. A fost ziua în care Anglia a devenit prima țară care a lansat un vaccin covid-19, un ser dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Aproape de miezul nopții, în prima zi a vaccinării „Am discutat despre asta și ne-am gândit doar„ Cu ce ​​avem de-a face aici? Acesta este un număr mic și am avut deja câteva ratări periculoase ”, a spus dr. Whitty într-o discuție recentă la Royal Society of Medicine. La unii oameni, se dovedise că vaccinul declanșează anafilaxia, o reacție alergică care pune viața în pericol. Dar acest lucru este rar. A apărut o singură dată printre cei aproximativ 22.000 de persoane vaccinate în proces, ceea ce ar fi putut fi întâmplător. Acum, cu sute de milioane oameni vaccinaţi, rata la care apare este mai clară: cinci la milion.


Din fericire, acest efect secundar nu este doar extrem de rar, ci apare la scurt timp după administrare. Și tratamentul pentru acesta există. Toți cei care primesc vaccinul Pfizer sunt rugați acum să aştepte sub supraveghere medicală în jur de 15 minute, pentru orice eventualitate. Nu au existat decese din cauza anafilaxiei legate de vaccin.

Pe măsură ce în fiecare zi se administrează milioane de vaccinuri ale diferitelor seruri ant-covid-19, astfel de reacții adverse rare vor apărea în mod inevitabil. Pe 7 aprilie, atât oficialii sanitari din Marea Britanie, cât și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care reglementează medicamentele din Uniunea Europeană, au declarat că există dovezi puternice că vaccinul covid-19 al AstraZeneca ar putea fi legat de cheaguri de sânge foarte rare, adesea în creier sau abdomen. Experții EMA au ajuns la concluzia lor pe baza unei analize a 86 de cazuri raportate, dintre care 18 au fost fatale. Experții britanici au ajuns la aceeași concluzie din datele privind 79 de cazuri, dintre care 19 au fost fatale. Atât EMA, cât și autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie au ajuns la concluzia că beneficiile vaccinului depășesc riscul potențial al trombozelor. Însă oficialii din UK, înarmați ca de obicei cu niște diagrame inteligente pentru briefing-ul lor televizat, au spus că pentru persoanele sub 30 de ani riscurile și beneficiile vaccinului au fost „fin echilibrate”, deci ar putea fi preferat un vaccin diferit.

Investigația cheagurilor suspectate din serul AstraZeneca a fost un prim exemplu al provocării de a sorta semnalul efectelor secundare ale unui vaccin de cacofonia urgențelor medicale care se întâmplă zilnic cu milioane de oameni. Experții în siguranța vaccinurilor au două modalități de a desluşi dacă o problemă medicală rară este cauzată de un vaccin, spune Kathryn Edwards de la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, din Nashville, Tennessee. Ei pot compara rata sa la persoanele vaccinate cu ratele „de fond” ale acesteia, care sunt observate la persoanele nevaccinate. Și pot căuta trăsături neobișnuite ale stării medicale care este investigată.

Primele semnale au apărut la sfârșitul lunii februarie, când medicii din mai multe țări europene au observat grupuri de cheaguri de sânge la persoanele cărora li s-a administrat recent vaccinul AstraZeneca, dintre care unii au murit. Majoritatea erau femei sub 60 de ani, ceea ce nu a fost teribil de surprinzător, deoarece multe țări din UE nu erau, la început, convinse că serul funcţiona la vârstnici și îl folosea în mare parte pentru lucrătorii esențiali, precum asistenții medicali, profesorii și asistenții sociali – profesii în care majoritatea angajaților sunt femei.

Datele EMA din 22 martie au sugerat că rata cheagurilor formate în creier la persoanele cu vârsta sub 60 de ani care avuseseră vaccinul AstraZeneca a fost una din 100.000 – mai mare decât s-ar fi așteptat în mod normal. Cu toate acestea, cu cât este mai mare, este greu de spus. Ratele unor astfel de condiții rare și dificil de diagnosticat variază foarte mult în funcție de țară, vârstă și sex. Estimările incidenței unor astfel de cheaguri de sânge la creier au variat de la 0,22 la 1,57 cazuri la 100.000 de persoane pe an și sunt mai frecvente la persoanele mai tinere și la femei.

Pe măsură ce medicii au început să privească mai atent, a apărut ceva curios. Mulți pacienți cu suspiciuni de cheaguri produse de vaccin au avut niveluri neobișnuit de scăzute de trombocite. Acestea sunt fragmente de celule precursoare speciale care plutesc în sânge. Sarcina lor este de a forma cheaguri de sânge (se reped la locul unei tăieturi sau alte sângerări). Prin urmare, nivelurile scăzute de trombocite duc de obicei la sângerări necontrolate, nu la cheaguri.

Cu aceste noi informații la îndemână, autoritățile medicale din Marea Britanie și-au verificat datele despre persoanele vaccinate pentru a obține tandemul neobișnuit de cheaguri și numărul scăzut de trombocite. Au descoperit patru cazuri la un milion de persoane vaccinate, o rată de câteva ori mai mică decât în ​​UE. O explicație este că Marea Britanie, spre deosebire de restul Europei, a folosit vaccinul în primul rând la persoanele în vârstă. Rata la care s-au produs cheagurile în Marea Britanie a scăzut constant odată cu vârsta. Foarte important, experții din Marea Britanie au constatat că cheagurile au apărut la fel de mult la bărbați ca la femei.

Această combinație de cheaguri de sânge și număr scăzut de trombocite este ceva pe care medicii știu cum să îl diagnosticheze și să îl trateze, spune Jean Marie Connors, hematolog la Brigham and Women’s Hospital, din Boston. Seamănă cu o afecțiune observată la unele persoane cărora li se administrează heparină, un medicament utilizat pe scară largă pentru tratarea cheagurilor de sânge. Din motive necunoscute, unii oameni dezvoltă o reacție imună la heparină, care are ca rezultat coagularea sângelui atât de profundă încât le epuizează trombocitele. Aceeași reacție pare să fie provocată de vaccin.

Societățile medicale din mai multe țări au emis deja îndrumări medicilor cu privire la modul de localizare și tratare a acestei reacții rare la vaccinul AstraZeneca. Cu vigilență și îngrijirea adecvată, decesele extrem de rare care pot rezulta din aceasta vor deveni și mai rare.

Material publicat de The Economist şi preluat de Black News.