DISTRIBUIȚI

Nava Ocean Viking, care a salvat joi, în Mediterana Centrală, 118 migranţi plecaţi din Libia, a formulat deja ”trei cereri” Italiei şi Maltei pentru a i se comunica numele unui port de debarcare, a anunţat luni organizaţia neguvernamentală SOS Méditerranée, care administrează nava umanitară, transmite AFP, scrie agerpres.

Nava se află între Malta şi Italia, în aşteptarea unui răspuns din partea celor două ţări.


Citește și : Coronavirusul OBLIGĂ China să reimpună restricții! 400.000 de locuitori au fost puși în izolare

”Am formulat trei cereri, vineri dimineaţă, sâmbătă şi astăzi (luni) la sfârşitul dimineţii, dar nu avem un răspuns, nici măcar o confirmare de primire” din partea autorităţilor vizate, a spus Laurence Bondard, purtătoare de cuvânt a ONG-ului SOS Méditerranée.

”Este inacceptabil şi ilegal cu privire la dreptul maritim international care este foarte clar: orice persoană salvată pe mare poate fi debarcată cel mai rapid posibil într-un loc sigur”, a adăugat ea.

O primă operaţiune de salvare s-a desfăşurat la limita între apele teritoriale malteze şi italiene, iar cea de-a doua în apele teritoriale malteze, conform organizaţiei neguvernamentale.

Citește și : MĂCEL într-o piață de animale din Afganistan (VIDEO)! Zeci de civili au murit pe loc

Acostarea navelor cu migranţi este supusă în continuare regulilor stricte impuse de pandemia de COVID-19. Săptămâna trecută, 28 dintre cei 209 migranţi salvaţi pe Mediterana de ONG-ul german Sea Watch şi ulterior plasaţi în carantină pe un feribot într-un port sicilian au fost testaţi pozitiv la COVID-19.

Autorităţile malteze au pus în practică un sistem similar de carantină pentru navele turistice.