DISTRIBUIȚI
KLFY

Seismul detectat sâmbătă în Coreea de Nord este după toată probabilitatea o simplă replică seismică a testului nuclear efectuat pe 3 septembrie de către Phenian, a declarat şeful Organizaţiei Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), Lassina Zerbo, pentru AFP.

”Ipoteza cea mai probabilă la ora actuală: este vorba de o consecinţă a evenimentului precedent, care a fost de o amplitudine importantă şi care poate avea încă repercusiuni într-o zonă de fractură telurică”, a afirmat Zerbo, de la sediul ONU din Viena.


Şeful CTBTO a precizat că, potrivit experţilor organizaţiei, seismul detectat sâmbătă a avut o amplitudine similară unei replici înregistrate la scurt timp după explozia din 3 septembrie. Acest nou seism a fost de asemenea precedat sâmbătă de o primă mişcare telurică de mai mică importanţă, ceea ce nu acreditează ideea privind originea umană.

AFP menţionează că Serviciul seismic chinez CENC evoca în cursul dimineţii posibilitatea ca seismul de sâmbătă din Coreea de Nord, cu o magnitudine de 3,4 grade, să fi fost provocat de ”o explozie”.

Potrivit Reuters şi DPA, ulterior, CENC (China Earthquake Networks Centre) a afirmat că seismul nu a fost o explozie nucleară şi că el are caracteristicile unui cutremur de pământ natural.