DISTRIBUIȚI
RTV.net

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova urmează să examineze luni contestaţia depusă de Andrei Năstase, unul din liderii opoziţiei proeuropene şi câştigătorul alegerilor pentru fotoliul de la primar al Chişinăului, la deciziile Judecătoriei Chişinău şi Curţii de apel privind invalidarea alegerilor pentru primărie, informează mass-media moldovene, potrivit agerpres.

Cele două instanţe au invalidat scrutinul municipal, motivând că Andrei Năstase şi adversarul său din turul doi, socialistul Ion Ceban, au făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor pe reţele de socializare, calificând gestul lor drept agitaţie electorală.


Citeşte şi: TOŢI poliţiştii dintr-un oraş mexican au fost arestaţi

Opoziţia susţine că deciziile instanţelor de judecată au fost luate la presiunea guvernării, care însă a negat că ar avea vreo implicare.

Departamentul de Stat al SUA, Uniunea Europeană, precum şi mai multe misiuni diplomatice acreditate la Chişinău au transmis mesaje în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile legate de invalidarea scrutinului local câştigat de unul din liderii opoziţiei proeuropene.

Citeşte şi: Erdogan, proclamat învingător în alegerile prezidenţiale de Consiliului Electoral Superior; cinci partide în Parlament

Mai multe mii de persoane au protestat duminică la Chişinău împotriva deciziei de invalidare a alegerilor municipale. Mai mulţi locuitori ai Capitalei au rămas în cursul nopţii de duminică spre luni în faţa sediului parlamentului, urmând ca pe parcursul zilei să-şi continue protestul la CSJ, începând cu ora 15:30, atunci când începe şedinţa de judecată, relatează Jurnal.md.

Potrivit publicaţiei citate, recursul la Curtea Supremă de Justiţie împotriva deciziilor Judecătoriei Chişinău şi Curţii de Apel privind anularea alegerilor din Chişinău şi, respectiv, menţinerea acestei hotărâri va fi examinat de magistraţii Ion Druţă, Luiza Gafton şi Victor Burduh.