DISTRIBUIȚI
AP

Federaţia internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi-a exprimat joi îngrijorarea în ce priveşte înrăutăţirea condiţiilor în care trăiesc mii de migranţi izolaţi în Bosnia, în drumul lor spre Europa Occidentală, relatează Reuters, conform agerpres.

Condiţiile în care trăiesc migranţii în apropiere de graniţă „sunt evident inadecvate şi suntem preocupaţi pentru siguranţa acestor oameni”, a declarat Nicole Robicheau, purtătoare de cuvânt a Federaţiei, la Bihac, în nord-vestul Bosniei, în apropiere de graniţa cu Croaţia.


Citește și : Zuckerberg, criticat de Centrul Simon Wiesenthal pentru lipsa de acţiune faţă de negarea Holocaustului „nazist”

„Mulţi dintre oamenii pe care îi tratăm spun că au fost agresaţi de gărzile de frontieră croate când au încercat să treacă graniţa. Vin cu dureri de umeri sau cu răni la cap. Unii au încercat să treacă graniţa de cinci-şase ori şi au fost întorşi” din drum, a declarat pentru Reuters reprezentanta organizaţiei internaţionale.

Echipele de prim ajutor ale Crucii Roşii locale din Bihac tratează până la 70 de oameni pe zi, majoritatea pentru leziuni suferite în timp ce încercau să ajungă în Croaţia. Autorităţile croate au dezminţit informaţiile privind folosirea excesivă a forţei.

Bosnia a fost ocolită de primul val de migraţie din 2015, dar acum se vede pusă în situaţia de a caza pe teritoriul său circa 5000 de oameni care speră să ajungă în ţările mai bogate ale Uniunii Europene. Circa 8100 de migranţi din Asia şi Africa de Nord au intrat în Bosnia venind din Serbia şi Muntenegru de la începutul acestui an, din care 3000 doar luna trecută, potrivit cifrelor agenţiei ONU pentru refugiaţi. În total, circa 3000 au reuşit să ajungă în Croaţia.

Citește și : Premierul palestinian condamnă ferm noua lege care defineşte Israelul drept ”statul-naţiune al poporului evreu”

Cum Bosnia dispune doar de două centre oficiale pentru azil şi refugiaţi, mulţi dintre migranţi locuiesc în adăposturi improvizate, în corturi şi clădiri dezafectate, fără apă curentă, mai ales în zona de nord, din apropiere de Croaţia. Crearea de noi facilităţi de cazare depinde de un acord în acest sens la nivelul autorităţilor centrale. Autorităţile din Bihac şi din localitatea învecinată Velika Kladusa au indicat că vor organiza joia viitoare un protest în faţa clădirii guvernului din Sarajevo, dacă nu vor fi create condiţii adecvate de cazare pentru migranţi.