DISTRIBUIȚI
Naharnet
Venezuelan volunteers, Colombian firefighters and rescue workers prepare USAID humanitarian aid for storage at a warehouse next to the Tienditas International Bridge, near Cucuta, Colombia, on the border with Venezuela, Friday, Feb. 8, 2019. Trucks carrying U.S. humanitarian aid destined for Venezuela arrived Thursday at the Colombian border, where opposition leaders vowed to bring them into their troubled nation despite objections from embattled President Nicolas Maduro. (AP Photo/Fernando Vergara)

Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii Francesco Rocca a criticat luni lipsa de fonduri pentru a ajuta populaţia din Venezuela, deplângând faptul că ajutorul este folosit ca ”instrument politic” pentru destabilizarea ţării, relatează AFP, potrivit agerpres.

Apelul la fonduri în valoare de 45,5 milioane de euro lansat pentru această ţară în septembrie nu a fost pentru moment finanţat decât în proporţie de 10%, a menţionat el.


Citește și : Trump, aşteptat la summitul NATO de la Londra, în plină procedură de destituire

”Nu este vorba de resurse, ci de voinţă politică”, a apreciat Francesco Rocca. În consecinţă, mulţi venezueleni ”sunt înfometaţi şi mor” din cauza lipsei de medicamente care au o importanţă vitală. ”Din punct de vedere umanitar aceasta mi se pare inacceptabil”, a subliniat el.

”Cineva vrea să folosească populaţia civilă şi disperarea ei ca instrument de destabilizare a ţării”, a spus responsabilul ONU, fără a preciza cui îi este adresată acuzaţia.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro se află la putere, beneficiind de sprijinul forţelor de securitate, în timp ce peste 50 de ţări, între care Statele Unite şi Brazilia, l-au recunoscut pe liderul opoziţiei Juan Guaido drept preşedinte interimar.

Peste 4,5 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara, afectată de cea mai gravă criză economică şi socială din istoria recentă şi care este agravată de lipsa de energie electrică şi de resurse, precum şi de sancţiunile impuse de SUA.

Citește și : Zelenski afirmă că Trump nu i-a cerut niciun favor