DISTRIBUIȚI

Croaţia a anunţat sâmbătă noi restricţii după creşterea numărului cazurilor de COVID-19, pusă în special pe seama turismului şi cluburilor, relatează agenţia DPA, scrie agerpres.

În această ţară cu circa 4,2 milioane de locuitori se află în prezent aproximativ 820.000 de turişti străini, în special pe coasta Adriaticii. Numărul noilor cazuri de COVID-19, care până recent era de numai câteva zeci pe zi, a ajuns joi la 180 şi vineri la 208, cifre record. Din cele 6.258 de contagieri confirmate de la începutul epidemiei (din care 163 de decese), 979 sunt din ultimele 14 zile.


Citește și : Peste 260 de români care lucrează în Germania la o fabrică de conserve, testați pozitiv pentru COVID-19

Prin urmare, guvernul de la Zagreb a decis instituirea unor restricţii, astfel că programul restaurantelor, cafenelelor şi cluburilor de noapte va fi limitat până la ora 24:00.

În cluburi, despre care autorităţile croate afirmă că sunt principalele responsabile pentru răspândirea coronavirusului, clienţii nu mai au acces în spaţiile închise, iar pe podiumuri trebuie plasate mese pentru a nu permite dansul apropiat. De asemenea, dacă o anchetă epidemiologică relevă că infecţia a pornit dintr-un anumit club, acesta va fi închis pentru o perioadă.

Citește și : Reuniunile cu peste 10 persoane la Paris, interzise dacă nu este garantată distanţarea socială

Totuşi, oficialii croaţi minimalizează gravitatea situaţiei şi justifică deschiderea timpurie şi aproape completă a Croaţiei pentru turiştii străini prin dependenţa acestei ţări faţă de veniturile din turism.

”Acceptăm în mod conştient riscul şi am decis să permitem ca viaţa şi turismul să meargă mai departe. Fără turism, unul dintre principalele sectoare economice ale Croaţiei, ar fi fost mult mai rău”, a declarat vineri seară la postul RTL ministrul croat al sănătăţii, Vili Beros. ”Credem că încă este controlabil”, a susţinut el.