DISTRIBUIȚI
The Sydney Morning Herald

Peste 2.000 de persoane au asistat luni la Zagreb la o ceremonie în memoria criminalului de război croat din Bosnia Slobodan Praljak, care s-a sinucis după ce condamnarea sa la 20 de ani de închisoare a fost confirmată de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, relatează AFP şi DPA, conform agerpres .

Slobodan Praljak a înghiţit la 29 noiembrie conţinutul unei fiole cu otravă în faţa judecătorilor stupefiaţi ai Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, care tocmai confirmaseră condamnarea sa pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).


El a murit câteva ore mai târziu la spital, la 72 de ani, din cauza unei insuficienţe cardiace. Primele rezultate ale anchetei au stabilit că el a înghiţit cianură de potasiu.

Citește și : Egiptul şi Rusia au semnat contractul final pentru construcția primei centrale nucleare din Egipt

Slobodan Praljak a fost incinerat joi la crematoriul Mirogoj din Zagreb în cadrul unei ceremonii private în prezenţa apropiaţilor şi a câtorva prieteni, informaţiile privind incinerarea apărând în presă sâmbătă.

De la moartea sa, croaţii i-au adus numeroase omagii, fiind depuse jerbe şi lumânări aprinse în mai multe oraşe din Croaţia şi Bosnia.

Ceremonia de luni, organizată de Asociaţia generalilor croaţi, a avut loc într-o prestigioasă sală de concerte din capitală.

Ministrul croat responsabil pentru veteranii de război şi înalţi oficiali ai HDZ, partidul de dreapta aflat la putere, au fost prezenţi în sala Vatroslav Lisinski, plină până la refuz. Înaintea ceremoniei, vizitatorii au semnat într-o carte de condoleanţe.

Sute de persoane care nu au putut intra au urmărit ceremonia pe ecrane uriaşe instalate pe culoare sau la intrarea în sală.

Anterior, partidele parlamentare au respins verdictul TPIY, spunând că este ‘nedrept şi inacceptabil’.

Tot pentru luni este programată şi o ceremonie religioasă într-o biserică din Zagreb în memoria generalului.

Inginer de formaţie, Slobodan Praljak a obţinut de asemenea diplome în arta dramatică şi în filosofie înainte de a deveni un înalt responsabil militar al croaţilor din Bosnia.

În ciuda confirmării unei pedepse de 20 de ani de închisoare pentru participarea sa la „o campanie criminală comună” de epurare etnică împotriva bosniacilor în 1993 şi 1994, Slobodan Praljak este considerat un erou de numeroşi croaţi, atât din Bosnia cât şi din Croaţia.