DISTRIBUIȚI
Prothom Alo

Criza minorităţii rohingya din Myanmar este „un coşmar umanitar şi al drepturilor omului”, a declarat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în Consiliul de Securitate al organizaţiei. În faţa aceluiaşi for, un înalt reprezentant al guvernului de la Naypyidaw a negat că exodul rohingya este rezultatul unei campanii de epurare etnică. 

Conform estimărilor unor organizaţii umanitare internaţionale şi unor agenţii ale ONU, peste 500.000 de minoritari musulmani rohingya s-au refugiat în ultima lună din Myanmar în Bangladesh, iar mulţi nu au alimente şi adăposturi şi nu primesc îngrijiri medicale.


U Thaung Tun, consilier naţional pentru securitate în Myanmar, a declarat Consiliului de Securitate al ONU că în ţara sa „nu există epurare etnică şi nici genocid” şi că „grupurile religioase au trăit în armonie în întreaga noastră istorie – situaţia cu care ne confruntăm astăzi este provocată de terorism, nu de religie”.

Guterres a condamnat atacurile insurgenţilor rohingya din 25 august, care au declanşat represiunea armatei birmane şi a avertizat, potrivit DPA, că situaţia actuală „nu reprezintă doar un teren propice pentru radicalizare, ci expune totodată persoanele vulnerabile, inclusiv copiii mici, pericolului elementelor criminale, inclusiv traficul”.

Secretarul general a cerut Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite să ia măsuri concrete, dar nu a precizat care ar putea fi acestea. „Realitatea de pe teren cere acţiune – acţiune imediată – pentru protecţia oamenilor, uşurarea suferinţelor, prevenirea continuării instabilităţii, abordarea cauzelor situaţiei şi obţinerea, în sfârşit, a unei soluţii durabile”.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a propus joi astfel de acţiuni imediate: suspendarea furnizării de arme pentru Myanmar, destituirea şi judecarea comandanţilor militari acuzaţi de abuzuri. Ea nu a propus însă – remarcă Reuters – şi reintroducerea sancţiunilor din partea SUA, suspendate de administraţia fostului preşedinte Barack Obama.