DISTRIBUIȚI
ZetaBoards

Criza politică din Liban, pe fondul tensiunilor cu Arabia Saudită, ar putea avea ‘consecinţe directe’ asupra Europei printr-un nou aflux de refugiaţi, a avertizat joi, la Berlin, ministrul libanez de externe, Gebran Bassil, transmite agerpres .

‘Destabilizarea Libanului (…) ar avea consecinţe asupra persoanelor refugiate pe teritoriul Libanului, care ar fi atunci într-o situaţie şi mai vulnerabilă şi s-ar întoarce spre Europa’, a declarat Gebran Bassil, într-o întâlnire cu omologul său german, Sigmar Gabriel.


Libanul adăposteşte aproximativ 1,5 milioane de refugiaţi din conflictul sirian, iar Uniunea Europeană vrea să evite cu orice preţ ca aceştia să se îndrepte spre Occident şi să provoace o nouă criză a migranţilor, similară celei din 2015. În Germania au sosit de atunci peste un milion de solicitanţi de azil.

Şeful diplomaţiei libaneze, aflat în căutare de sprijin după demisia neaşteptată, în circumstanţe insuficient clarificate, a prim-ministrului Saad Hariri, a avertizat că, în caz de ingerinţă externă, ţară sa riscă o soartă asemănătoare cu a Siriei.

Întreaga regiune ar putea fi ‘şi mai mult destabilizată, cum a fost cazul cu Siria, ceea ce a avut consecinţe directe asupra Germaniei şi a Europei’, a insistat ministrul libanez.

Demisia lui Saad Hariri, care a aruncat Libanul în criză, a intervenit într-un context de tensiuni crescute între Arabia Saudită, sunnită, şi Iranul şiit, care susţin părţi opuse în conflicte din regiune, mai ales în Siria şi în Yemen.

La 4 noiembrie, Saad Hariri denunţase controlul preluat asupra Libanului de Iran şi de mişcarea Hezbollah, membră a guvernului său.

După aproape două săptămâni de informaţii contradictorii despre libertatea de mişcare a lui Hariri în Arabia Saudită, preşedintele libanez Michel Aoun a declarat miercuri că Libanul îl consideră ‘în captivitate şi reţinut’ la Riad.

Parisul încearcă să găsească o soluţia la criză, ministrul de externe, Jean-Yves Le Drian, anunţând joi că Hariri va veni în Franţa, la o dată pe care nu a putut-o preciza, după ce fostul prim-ministru libanez a acceptat invitaţia preşedintelui Emmanuel Macron.