DISTRIBUIȚI

Guvernul din Muntenegru este în criză, după ce Partidul Democrat al Socialiştilor (PDS) al preşedintelui Milo Djukanovic a afirmat că-şi retrage sprijinul pentru cabinetul premierului Dritan Abazovic, informează dpa, potrivit agerpres.

Prezidiul PDS s-a pronunţat în acest sens duminică, potrivit media locale.


Citește și :  După demisia lui Johnson, Biden afirmă că doreşte continuarea ‘strânsei cooperări’ cu Regatul Unit

Decizia vine după ce guvernul muntenegrean a susţinut un acord cu Biserica ortodoxă sârbă, a cărei conducere nu recunoaşte pe deplin independenţa Muntenegrului.

Deşi proiectul de acord ar normaliza relaţiile cu biserica, dezacordurile cu privire la acesta ar putea determina acum căderea guvernului.

Majoritatea persoanelor religioase din Muntenegru sunt membri ai Bisericii ortodoxe sârbe, controlată de la Belgrad.

Micul stat fost iugoslav a devenit independent în 2006, la acea vreme cu acordul statului sârb.

Abazovic, care conduce micul partid liberal-ecologist URA, se află în fruntea unui guvern minoritar dependent de sprijinul PDS al preşedintelui prooccidental al ţării, Milo Djukanovic.

Citește și : Boris Johnson îi va lăsa succesorului său ‘deciziile bugetare majore’ (Downing Street)

PDS are cel mai puternic grup din parlament, dar, împreună cu aliaţii săi prooccidentali, nu întruneşte majoritatea absolută de 41 din 80 de deputaţi necesară pentru a adopta o moţiune de cenzură împotriva guvernului lui Abazovic, instalat în aprilie.

Din acesta fac mai fac parte formaţiuni pro-sârbe, iar Abazovic însuşi s-a înscris recent pe un curs perceput ca fiind în tot mai mare măsură prosârb.