DISTRIBUIȚI
afp

Moscova crede că doar convorbirile directe dintre guvern şi opoziţie în Venezuela pot deschide calea unei soluţionări a crizei din ţara latinoamericană, a afirmat marţi la Duşanbe (Tadjikistan) ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenţia Xinhua, scrie agerpres.

”Altfel, va fi o altă schimbare de regim, la fel ca multe în care s-a angajat Occidentul. Nu a existat nici măcar o singură ţară care să beneficieze de pe urma schimbării de regim”, a declarat Lavrov în faţa unor studenţi la Duşanbe.


Citește și : Mai mulţi jurnaliști sârbi, ameninţaţi cu moartea după ce au relatat despre protestele antiguvernamentale de la Belgrad

Lavrov a reamintit că preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi-a exprimat în mod repetat disponibilitatea pentru dialog, dar liderul opoziţiei Juan Guaido a refuzat în mod categoric să se angajeze în convorbiri.

Potrivit lui Lavrov, Moscova consideră situaţia din Venezuela ca fiind ”alarmantă”, îndeosebi pentru că Guaido a fost recunoscut drept preşedinte interimar de către o serie de ţări.

Şeful diplomaţiei ruse consideră acest demers drept o încălcare gravă a principiului neamestecului în treburile interne ale statelor suverane.

Nicolas Maduro a fost reales în mai 2018 şi a depus jurământul în calitate de preşedinte pe 10 ianuarie 2019 pentru un nou mandat de şase ani.

Susţinând că administraţia lui Maduro este nelegitimă, Guaido, preşedintele Adunării Naţionale, s-a declarat preşedinte interimar în cursul unui miting antiguvernamental pe 23 ianuarie.

Citește și : Kremlinul anunță data summit-ului Putin-Erdogan-Rohani

SUA, printre alte ţări, au recunoscut preşedinţia lui Guaido. Preşedintele american Donald Trump a avertizat că ”sunt avute în vedere toate opţiunile”.

În replică, Maduro a anunţat ruperea relaţiilor politice şi diplomatice cu SUA.