DISTRIBUIȚI

Rusia a lansat un apel miercuri către Juan Guaido, şeful legislativului de la Caracas recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de 50 de ţări, să negocieze cu Nicolas Maduro, într-un context tensionat de divergenţe privind livrările de ajutor umanitar, informează AFP, potrivit Agerpres.

‘Există propuneri pe tabla negocierilor în cadrul mecanismului de la Montevideo care sugerează un dialog între toate forţele politice din Venezuela. Sperăm că liderul opoziţiei Guaido va răspunde’ la aceste iniţiative, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.


Citește și : Brexit: Theresa May, la Bruxelles pentru noi discutii cu o Uniune Europeană inflexibilă

‘Rezultate pot fi obţinute doar prin dialog şi compromis. Orice utilizare a forţei doar va agrava problema’, a afirmat ministrul rus, exprimându-şi speranţa că ‘prudenţa va prevala’.

Mii de opozanţi din Venezuela se pregătesc să se îndrepte spre frontieră cu scopul de a permite intrarea ajutorului umanitar trimis de SUA şi Brazilia şi stocat aici. Militanţi fideli preşedintelui Nicolas Maduro sunt hotărâţi să-i împiedice.

Intrarea ajutoarelor venite din SUA reprezintă un subiect sensibil în Venezuela, chiar dacă ţara se confruntă cu lipsuri grave care au determinat peste două milioane de venezueleni să plece în exil din 2015, conform ONU.

Nicolas Maduro vede în ajutorul umanitar premisele unei intervenţii militare americane şi atribuie sancţiunilor SUA problemele din economie şi lipsurile de care suferă venezuelenii. El a anunţat sosirea miercuri a 300 de tone de medicamente cumpărate din Rusia, aliata Caracasului, în plus la cele peste 933 de tone cumpărate recent din China, Rusia şi Cuba.

Citește și : Nominalizările la premiul World Press Photo 2019 (GALERIE FOTO)

Lavrov nu a menţionat trimiterea ajutorului umanitar rusesc în Venezuela, dar o sursă anonimă a indicat agenţiei de presă RIA Novosti că medicamente şi echipamente medicale au sosit miercuri pe aeroportul din Caracas din Rusia.

Rusia şi Venezuela vor desfăşura ‘în curând’ întâlniri la diferite niveluri pentru a discuta despre criza cu care se confruntă ţara, a indicat ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, citat de RIA Novosti.