DISTRIBUIȚI
Armenia News

Autoritățile de la Islamabad au anunțat joi că au suspendat principala legătură feroviară cu India după ce autoritățile indiene au decis revocarea statutului special al statului Jammu și Kashmir, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Totodată, Islamabadul a decis să interzică difuzarea filmelor produse în India.


Deciziile Pakistanului vin la câteva zile după ce Guvernul federal al Indiei a anunțat luni că revocă statutul special constituțional al regiunii Kashmir și că intenționează să restructureze teritoriul disputat.

Citește și : Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Finlanda

Pakistanul a mai anunţat, miercuri, reducerea nivelului relaţiilor diplomatice cu India şi suspendarea comerţului bilateral, din cauza deciziei „unilaterale” de modificare a statutului regiunii disputate Kashmir.

„Pakistanul analizează opțiunile politice, diplomatice și legale”, a anunțat ministrul pakistanez de Externe, Shah Mehmood Qureshi în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a spus, însă, că exclude declanșarea unui nou conflict cu țara vecină. „Nu luăm în considerare opțiunea militară”, a spus el. India și Pakistanul au purtat două războaie din cauza disputei privind regiunea Kashmir.

Articolul 370 din Constituția Indiei, care oferă un statut special statului Jammu și Kashmir, va fi eliminat, a declarat ministrul indian al Afacerilor Interne, Amit Shah. Articolul 370 permite regiunii Kashmir să aibă propria sa constituție, un steag separat și independență în aproape toate domeniile, cu excepția afacerilor externe, apărării și comunicațiilor.

Eliminarea acestui articol din Constituție va permite, printre altele, ca cetățenii indieni care nu locuiesc în Jammu și Kashmir să poată să achiziționeze terenuri în acest stat, iar experții avertizează că acest lucru ar putea duce la o tensionare rapidă a situației în regiune.

Citește și : Patru persoane, înjunghiate mortal în California. Presupusul autor a fost arestat preventiv