DISTRIBUIȚI
Getty

Ministrul american al sănătăţii, Tom Price, în centrul unui scandal legat de închirierea de avioane private pentru deplasări guvernamentale, a demisionat vineri, a anunţat Casa Albă, transmite AFP.

Tom Price „şi-a prezentat demisia, iar preşedintele (Donald Trump) a acceptat-o”, a informat executivul american într-un comunicat.


Cu câteva minute mai devreme, Donald Trump lăsase să se înţeleagă că orele lui Price în guvern sunt numărate.

„Nu sunt încântat, vă pot spune”, declarase el în cursul unei discuţii cu jurnaliştii în grădinile de la Casa Albă, afirmând că a fost „decepţionat” de ministrul său.

Publicaţia Politico, care a dezvăluit cazul, a contabilizat nu mai puţin de 26 de deplasări efectuate de Tom Price în avioane private de la începutul anului, pentru un total de peste 400.000 de dolari.

În cauză, în special un zbor dus-întors între Washington şi Philadelphia cu un avion închiriat cu 25.000 de dolari, deşi există numeroase zboruri de linie între cele două oraşe de pe Coasta de Est.

În faţa criticilor, ministrul a anunţat joi seară că va rambursa din propriul buzunar costul acestor călătorii şi s-a angajat, de asemenea, să călătorească numai cu zboruri de linie. Fără folos.

Acest medic ortoped de 62 de ani, reprezentând statul Georgia (sud-est) în Camera inferioară a Congresului SUA, este posibil să plătească astfel nemulţumirea lui Donald Trump legată de eşecul reformei Obamacare, emblematica lege a predecesorului său democrat.

Anunţând numirea lui Tom Price în guvern, preşedintele american afirmase că este „excepţional de calificat pentru a duce la bun sfârşit angajamentul nostru de a abroga şi înlocui Obamacare”.

Toate tentativele în acest sens au eşuat între timp în Congres, reaminteşte AFP.