DISTRIBUIȚI
Markus Soeder

Deputaţii Uniunii Creştin-Sociale (CSU) germane în legislativul regional bavarez l-au desemnat pe actualul ministru de finanţe al landului, Markus Soeder (foto), drept candidat la funcţia de premier al Bavariei, transmit Reuters, dpa şi AFP, conform agerpres.

Liderul grupului parlamentar al CSU, Thomas Kreuzer, a declarat că deputaţii au decis să-l desemneze pe Soeder, un critic acerb al politicii cancelarului Angela Merkel în materie de refugiaţi, pentru a candida la postul de prim-ministru al landului la viitoarele alegeri din Bavaria, programate în 2018.


Citeşte şi: Opt persoane ARESTATE în ancheta ASASINĂRII jurnalistei malteze

O majoritate de delegaţi la întrunire a votat pentru înlocuirea actualului premier bavarez Horst Seehofer cu Soeder la începutul lui 2018, au declarat surse citate de dpa.

Viitorul lui Seehofer, un aliat al cancelarului Angela Merkel, a fost pus sub semnul întrebării după alegerile federale din septembrie, la care blocul conservator CDU-CSU a pierdut teren în faţa Alternativei pentru Germania (AfD, extrema dreaptă).

Confruntat cu o contestare internă, Seehofer (prim-ministru din 2008 al Bavariei, cel mai mare land german) a acceptat să-i lase locul principalului său rival din cadrul CSU, Markus Soeder, anunţându-şi intenţia de a părăsi şefia guvernului regional la începutul lui 2018.

Soeder va fi automat cap de listă al CSU la viitoarele alegeri regionale din toamnă. ‘Un nou capitol se deschide. Accept această misiune cu mult entuziasm’, a declarat presei Soeder după reuniunea cu deputaţii regionali ai formaţiunii.

Horst Seehofer mizează însă să rămână preşedinte al CSU şi, conform presei germane, ar putea obţine postul de ministru al planului naţional într-un viitor guvern al conservatorilor şi social-democraţilor.

Lui Horst Seehofer i s-a reproşat în partid că nu a reuşit să oprească ascensiunea Alternativei pentru Germania şi nu a influenţat suficient politica în materie de refugiaţi a cancelarului.

Citeşte şi: ÎNCEPE? Americanii trimit în Coreea sute de avioane militare. Nume de cod: ‘Vigilant Ace’ – VIDEO

Desemnarea lui Soeder ar putea complica eforturile cancelarului de a forma un guvern federal stabil cu Partidul Social-Democrat (SPD), după eşecul negocierilor purtate cu liberalii şi cu Verzii.

Politica privind imigraţia a constituit un subiect de divergenţe între conservatori, care trebuie să găsească un echilibru între cerinţa SPD de relaxare a regulilor de azil şi nevoia de a arăta opiniei publice că guvernul încearcă să limiteze numărul imigranţilor.

Markus Soeder a declarat că salută decizia lui Horst Seehofer de a rămâne lider al partidului, întrucât aceasta va ajuta la găsirea unei soluţii de ieşire din impasul politic de la Berlin.

O conferinţă de presă a lui Seehofer este aşteptată la ora 13:00 GMT.