DISTRIBUIȚI
Aydınlık

Deputaţii sirieni l-au ales joi în funcţia de preşedinte al Parlamentului pe Hammoudé Sabbagh, care devine astfel primul creştin ce obţine acest post după mai multe decenii, relatează AFP.

Sabbagh, în vârstă de 58 de ani, un creştin siriac originar din provincia Hassaka (nord-est), a obţinut 193 de voturi din 252, potrivit presei oficiale.


El este primul creştin care obţine acest post după Fares el-Khoury, ales în două rânduri în timpul mandatului francez (1920-1946) şi a treia oară după proclamarea independenţei Siriei.

Licenţiat în drept, Sabbagh este, ca majoritatea parlamentarilor sirieni, membru al Baas, partidul aflat la putere de o jumătate de secol, în urma preluării puterii de către Hafez al-Assad, tatăl actualului preşedinte Bashar al-Assad.

Înainte de începutul conflictului din Siria, în martie 2011, creştinii, provenind din 11 comunităţi, reprezentau aproximativ 5% din populaţie.

Ei au stat, în mare, la distanţă de conflict, însă mulţi dintre ei i-au luat partea lui al-Assad, de frica islamismului anumitor grupări rebele.

Regimul de la Damasc s-a prezentat, de altfel, de-a lungul întregului conflict, drept protectorul minorităţilor din Siria.

Creştinii au fost luaţi drept ţintă de către jihadişti din cadrul Statului Islamic, care au luat ostatici în masă şi au distrus biserici.

Potrivit episcopului caldeean din Alep, monseniorul Antoine Audo, jumătate din cei 1,5 milioane de creştini din Siria ar fi părăsit ţara.